Vinsten faller för Ikeas Ingka Group – som trots det verkar nöjda

Ikea
Vinsten faller för Ikeas Ingka Group – som trots det verkar nöjda

Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Finwire / Breakit

Siffror visar nu hur Ingka, som driver en majoritet av Ikea-varuhusen i världen, har påverkats av coronapandemin.

Ikea-franchisetagaren Ingka Group rapporterar ett nettoresultat på 1,2 miljarder euro (1,8) för det senaste räkenskapsåret som avslutades 31 augusti. .

Försäljningen vid de 378 Ikea-butikerna och e-handeln föll med fyra procent till 35,2 miljarder euro. Inräknat för Ingka Groups hyresintäkter vid dess 45 köpcentra var omsättningen ned fem procent till 37,4 miljarder euro.

Året har präglats i hög grad av coronapandemin som tvingat Ikea-butikerna att hålla stängt. I flera veckor när pandemin härjade som värst fick Ingka stänga 75 procent av butiksbeståndet.

”Om man räknar in butiksstängningarna, stödet till medarbetare, samhället, leverantörer och hyresgäster och det faktum att vi inte stoppade investeringar kring omvandling och hållbarhet../../..så var detta ett väldigt solitt resultat”, säger finanschefen Juvencio Maeztu till Reuters.

Bolagets kapitalutgifter uppgick till 2,1 miljarder euro under förra räkenskapsåret. Enligt Maeztu kommer investeringsnivån att vara i princip den samma under gällande räkenskapsår.

Läs fler artiklar
LÄS MER