Sök

Trump ger grönt ljus – Biden får ta över som president

Politik

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Men den avgående president fortsätter att hävda valfusk.

Trumpadministrationen har nu gett klartecken om att maktövergången till nya presidenten Joe Biden kan inledas.

Det kommer efter att den federala myndigheten General Service Administration, GSA, valt att certifiera Biden som den troliga vinnaren i valet. Senast har valgranskningsstyrelsen i Michigan valt att fastslå Biden som vinnare i den viktiga delstaten. Sittande presidenten Donald Trump har sagt att det förekommit valfusk och krävt omräkning.

Att GSA nu bekräftar Biden som blivande president innebär att finansiella medel och andra resurser frigörs som underlättar för Biden att ta över presidentposten den 20 januari.

Även Trump verkar inse att valet är förlorat. På Twitter skrev han under måndagskvällen att det är i ”nationens bästa intresse” att övergången sätts igång. Han erkänner sig dock ännu inte besegrad.

"Vi kommer att fortsätta vår kamp och jag tror att vi kommer vinna", skrev Trump.

Beskedet om maktövergången har lyft Asienbörserna och terminerna är även positiva i Europa och USA inför handeln på tisdagen.

Biden har utsett nyckelpersoner

Joe Biden har också valt den tidigare Fed-chefen Janet Yellen till att bli finansminister i hans regering. Hon har länge ansetts vara en favorit till posten.

CNBC skriver att hon ses som ett politiskt "säkert" val, då hon är kapabel till att kompromissa och därmed blidka republikanerna i senaten. Ett mer progressivt val försvårades när republikanerna lyckades behålla majoritetskontroll i senaten med minsta möjliga marginal.

Vidare har Biden utsett personer till andra viktiga poster i regeringen. Bidens säkerhetsrådgivare och juristen Antony Blinken utnämns till utrikesminister, medan Barack Obamas utrikesminister John Kerry får ansvar som USA:s klimatsändebud.

Biden ska presentera några medlemmar i sitt ekonomiska team tidigt nästa vecka.

Läs mer