Läkarens kritik mot slottfesten där Elon Musk smittades: "Trodde de följde råden"

Corona
Läkarens kritik mot slottfesten där Elon Musk smittades: "Trodde de följde råden"

Elon Musk smittades med covid-19 under en födelsedagsfest i Sverige.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Smittskyddsläkaren förvånad över att festen hölls.

Elon Musks blixtbesök i Sverige har blivit en riktig följetong. Tesla-grundaren landade förra lördagen och åkte då direkt till en fest hos sin gamla Paypal-partner och USA:s nuvarande ambassadör i Sverige Ken Howery.

Hur festen var vet vi inte riktigt (men det finns lite uppgifter här) men efterspelet har sedan dess spridits över världen. 

När Elon Musk kom hem till USA kände han sig krasslig och tog inte mindre än fyra corona-prover som visade blandat resultat. Senare bekräftade han att han var smittad och att han blivit det i Sverige. 

Bara två dagar innan balunsen på det sörmländska slottet hade regionen skärpt de lokala allmänna råden och uppmanade till att inte hålla fester.

Nu riktar regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo kritik mot ambassadören som alltså ändå höll sin fest.

"Ambassader brukar ju vara rätt noga med att se till vilka regelverk som gäller i de olika länderna och regionerna", säger han till TV4.

"Det skulle förvåna mig om den amerikanska ambassaden inte har den omvärldsbevakningen, jag trodde ju att arrangören följde de lokala råden såklart."

I förra veckans Breakit Live pratade vi om Elon Musk och varför hans besök i Sverige faktiskt är en stor nyhet. Se inslaget i spelaren här ovan.

Läs fler artiklar
LÄS MER