Sök

Regeringens utredare: Permitteringsfusket kan kosta staten 2 miljarder

KorttidspermitteringKorttidsarbete

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Anders Wiklund / TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fusket med krisstödet kan kosta staten miljarder.

När pandemin slog till med full kraft under våren infördes flera stödåtgärder till företag. Bland de mest uppmärksammade blev korttidspermitteringar (eller korttidsarbete) som innebär att anställda kan gå ner i arbetstid utan att behöva förlora lika mycket i lön. Mellanskillnaden har staten via Tillväxtverket skjutit till.

Tidigt kom det in varningar för att det förekom fusk med stödet och i maj tillsatte regeringen Stefan Strömberg för att utreda hur utbrett fusket var. Han ska utreda allt fusk med coronastöd men ser absolut störst risk med korttidspermitteringar.

"Det är inte otänkbart att det är ett svinn på en halv till två miljarder", säger han till Dagens Industri.

Tillväxtverket har fått in 2.000 tips om misstänkt fusk och utreder själva felaktiga utbetalningar på 350 miljoner kronor. Dessutom har man stoppat felaktiga utbetalningar på cirka 1 miljard kronor.

Skärpta regler

Efter årsskiftet skärps reglerna för utbetalningen av korttidspermitteringar. Stödet ska bara betalas ut en månad i taget och dokumentationen som krävs ska begäras in direkt.

"Det är skattebetalarnas pengar och det är viktigt att de hamnar i rätt fickor", sa finansminister Magdalena Andersson när reglerna klubbades.

Läs mer