Sök

Datia ska hjälpa företag att följa EU:s nya tuffa regler

DatiaHållbarhetClimate tech

Manne Larsson och Juan Manuel Serruya. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Veteraner från Spotify och EQT Ventures ska hjälpa bolag med EU:s nya tuffa hållbarhetskrav.


Snart kommer nya och tuffare EU-regler för bolag som vill kunna kalla sig hållbara. Breakit har tidigare djupdykt i de nya lagarna i den här artikeln. 

Skälet är att kapitalet som idag investeras inom unionen inte ens är i närheten av att gå dit det behöver gå om EU ska klara av att nå målen i Parisavtalet. 

Men EU:s nya regelverk är komplexa, och för att kunna följa dem krävs också en hel del data. 

Det har Manne Larsson och Juan Manuel Serruya, som tidigare jobbat på EQT ventures respektive Spotify, tagit fasta på i sin nya fintech-satsning Datia. 

”Från och med nästa år ökar kraven på investerare och företag att redovisa hållbarhetsinformation. Vi har byggt en plattform där både företag och investerare kan samla in data från flera olika källor för att vara säkra på att de uppfyller de nya kraven”, säger Manne Larsson i en kommentar. 

Får in pengar 

Med nya SaaS-tjänsten Taxonomy report ska bolaget hjälpa professionella investerare och finansföretag att hantera de nya EU-direktiven kring hållbarhetsrapportering. 

”Det finns en rad olika stämplar och märkningar för hållbarhet, men det har inte funnits något gemensamt klassificeringssystem tidigare. Med hjälp av taxonomin kommer vi nu kunna jämföra hur miljömässigt hållbara olika finansiella produkter och enskilda bolag är, men det bygger på att alla bolag har tid, resurser, och kompetens att börja arbeta utifrån de nya direktiven”, säger Juan Manuel Serruya.

Datia har tidigare lanserat appen Investera Hållbart, som hjälper privatpersoner att spara i mer hållbara alternativ. I samband med att Taxonomy Report nu lanseras tar bolaget in en investering från Söderberg & Partners, som själva börjar arbeta med den nya lösningen.

Läs mer