Regeringen skärper coronarestriktionerna: “Kom inte med undanflykter"

Coronaviruset

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den tidigare gränsen på 50 personer i offentliga sammankomster ska sänkas till 8 personer. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens idag.

Det har skett en kraftigt ökad smittspridning av corona den senaste tiden och trycket på sjukvården ökar. Det är i samband med den utvecklingen som regeringen nu föreslår höjda restriktioner.

Tidigare restriktioner har slagit hårt mot näringslivet och framförallt besökbranschen har haft en tuff tid under coronapandemin. Inom hotell och logi har antalet konkurser hittills i år mer än fördubblats

Restriktionerna på max 8 personer gäller alla offentliga sammankomster och ska enligt statsminister Stefan Löfven också vara en tydlig och skarp signal även till alla sociala sammankomster.

"Om en enda person tänker 'vad skönt, då kan jag ha middag för åtta personer', det är fel. Kom inte med undanflykter", säger Stefan Löfven i samband med att de nya restriktionerna presenteras.

Förslaget på nya skarpa restriktioner skickas ut på remiss idag och förväntas gälla med start den 24 november.

Finansmarknadsminister Per Bolund uppger på presskonferensen att man också arbetar på stöd för de som drabbas av de nya restriktionerna.

De nya restriktionerna planeras gälla i minst fyra veckor. Om det krävs kan restriktionerna förlängas även över jul och nyår.

Regeringen presenterade nyligen även nya regler som gör det förbjudet för att sälja alkohol efter klockan 22 på kvällen.

Läs mer