Sök

Krångligt att räkna på klimatavtrycket? Här är bolagen som hjälper dig hålla koll

GreenelyWorldfavorKlimathotet

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Flera bolag har som affärsmodell att hjälpa andra med saker som klimatkompensation och hållbarhetsrapporter. Här har vi samlat flera bolag som vill göra världen bättre genom hållbarhet i klimatfrågan.

Trots att pandemin har tagit upp det mesta av vår tid det senaste året finns det ett problem som inte försvinner. Klimatet. Därför drog vi på Breakit i gång Impact challenge där företag ska bli så klimatsmarta som bara möjligt på 30 dagar.

Men att hålla koll på vilket avtryck man själv gör på klimatet är inte helt lätt. De är faktiskt något som de senaste åren blivit en allt större affär. Det har också medfört flera svenska startups som försöker bygga sin affärsverksamhet kring andras hållbarhet. 

Företag som Carboncloud, Normative och Go Climate jobbar alla med att svenska företag ska veta hur mycket deras verksamhet påverkar klimatet. 

Här är några av de företag som arbetar med att hålla koll på andras klimatavtryck och hållbarhetsarbete i Sverige.

Go Climate:

Låter privatpersoner och företag räkna ut sina klimatavtryck och sedan kompensera för det genom bidrag som går till några av deras utvalda projekt som främst tacklar utsläppen av växthusgaser. Go Climate är också en samarbetspartner till Breakit Impact Challenge och har tagit fram verktyget som bolagen använder när de räknar ut sina klimatavtryck i det sista steget. Bakom bolaget står Booli-grundaren Kalle Nilvér.

CarbonCloud:

Mäter specifikt hur stora utsläpp som olika livsmedelsprodukter bidrar till genom en SaaS-lösning där företag kan knappa in alla processer och råvaror de använder. Företagen kan då få ett kvitto på sin klimatpåverkan och även använda det på förpackningen. Nyligen tog Carboncloud, som bland annat har Oatly på kundlistan, in 10 miljoner kronor i nytt kapital.

Ethos International

Grundades redan 2007 men har vuxit ordentligt först senaste åren och omsätter idag närmare 17 miljoner kronor. Erbjudet företag hjälp inom inte bara miljöfrågor, utan även mänskliga rättigheter, arbetsrätt och antikorruption. I klimatfrågan hjälper de bland annat företag med sin hållbarhetsredovisning enligt olika standarder.

Doconomy

Fintech-bolag som erbjuder ett betal- och kreditkort som visar koldioxidavtrycket på allt du köper. Låter dig också klimatkompensera för köpen direkt i sin app och har ett verktyg för att själv räkna ut avtrycken för olika köp. För att få kortet krävs ett sparkonto på Ålandsbanken.
De erbjuder också kortet DO Black som har en CO2-begränsning varje månad istället för ett maxbelopp. Grundades av Nathalie Green med bakgrund på SPP och Helena Mueller och Mathias Wikström som varit med och skapat Ålandsbankens beräkningsmodell för koldioxidavtryck, kallat Åland Index.

Deedster

Har tagit fram en app som låter användaren mäta sitt klimatavtryck och erbjuder företag att ta fram sina egna utmaningar där anställda, kunder och andra kan tävla med varandra inom klimatsmarta utmaningar. Under Breakits första Impact Challenge skapade Apotea och Deedster en utmaning tillsammans som alla företag bjöds in till. 

Normative

Normative har utvecklat automatiserade verktyg som låter företagen mäta och överblicka sina utsläpp, för att lättare kunna minska dem. Tog i fjol in 2 miljoner dollar från investerare som Luminar Ventures, Byfounders, Wave Ventures och Soundcloud-medgrundaren Eric Wahlforss. 

Seeqest

Har tagit fram en tjänst som låter privatpersoner undersöka hur deras pensionspengar egentligen är placerade – exempelvis olja och kärnvapen. Breakit har tidigare rapporterat att Catharina Lethos startup ligger i konflikt med Min Pension – som finansieras av staten och pensionsbolag – på grund av att användarna med hjälp av BankID godkänner att informationen om pensionen plockas från Min Pension. Techprofilen Ash Pournouri, Daniel Eks parhäst i Brilliant Minds, gick i år in i Seeqests advisory board och investerade även en miljon i bolaget.

Climate Hero

Mäter privatpersoners och företags klimatavtryck genom en typeform-undersökning. Erbjuder också möjligheten att klimatkompensera för utsläppen.

Worldfavor

Även Worldfavor har tagit fram en plattform som ska göra det möjligt för företag att mäta och redovisa utsläpp. Tanken är att företag ska kunna utbyta information mellan varandra genom hela leverantörskedjan, på så sätt ska det också bli enklare att uppnå och sätta hållbarhetsmål. Tog in 30 miljoner i slutet av 2019 när bland annat Spintop Ventures, Brightly Ventures och Norrsken investerade.

Klimato

Ytterligare en startup som har riktat in sig mot livsmedelsindustrin. Foodtech-företaget Klimato har tagit fram en digital tjänst som låter restauranger och livsmedelsföretag beräkna vilken koldioxidpåverkan deras recept har. Kunderna kan också klimatkompensera för sin påverkan och visa upp hur stor påverkan maten har på exempelvis menyer.

Whywaste

Har byggt en tjänst som digitaliserar butikernas kontroller av bäst före-datum. Mat som närmar sig datumet kan sedan enkelt prissänkas, tillagas eller skänkas till välgörande ändamål istället för att hamna i soptunnan. Slöt avtal med Coop 2019 – efter att ha träffats i Breakits trädgård under Almedalen.

Greenely

Har gjort om sin affärsmodell senaste åren och erbjuder idag egna elavtal där kunderna betalar en månadsavgift istället för ett påslag på elpriset. Har också en tjänst som låter användare koppla upp sig mot deras app för att följa sin egna elanvändning och hur priserna varierat över dygnet. Visar information om hur hemmets elanvändning skiljer sig från liknande hushåll. Har bland annat tagit in 26 miljoner under 2019 från Byfounders och Luminar Ventures.

Position Green

Har en plattform som hjälper organisationer att "samla in, hantera, visualisera och rapportera all typ av hållbarhetsdata". Erbjuder verktyg för såväl hållbarhetsrapportering som kontroll av leverantörer. Dessutom gör de möjligt för investerare att samla in ESG-data från sina portföljbolag – något som inte minst blir viktigt i samband med att de här nya EU-lagarna träder i kraft. Säger sig ha över 100 bolag bland sina kunder i dagsläget.

Har vi missat någon som borde vara med på listan? Mejla tobias.blixt@breakit.se om du har några tips!

Läs mer