Spetskompetens, flexibilitet och projektarbete – frilansandet blir allt vanligare (och viktigare)

Cool Company frilans
Spetskompetens, flexibilitet och projektarbete – frilansandet blir allt vanligare (och viktigare)

Synen på hur vi jobbar har förändrats – av pandemin förstås, men också av andra makrotrender. I dag är synen på frilansarbete betydligt bredare, och allt fler bolag ser värdet i att kunna anlita flexibla specialister med egenanställning.

”Jag frilansar” kunde man säga tidigare, och det var nästan underförstått att det rörde sig om journalistik eller foto på något sätt. Sen blev det vanligare även för musiker och dj:s – och så småningom programmerare och formgivare.

”I dag kan du i princip frilansa med vad som helst om det du säljer är din kompetens och din tid,” säger Matilda Konkell, pr- och kommunikationsansvarig på Cool Company.

”Den gemensamma nämnaren är att man vill ha frihet, vara sin egen chef och styra sin tid. Såväl sångpedagoger och hantverkare som UX-designers svarar samma sak på frågan om varför de frilansar. Det är friheten som är viktigast.”

Allt mer frihet under ansvar

Det finns en rad olika sätt att frilansa på. Att starta eget företag är ett sätt, men kräver att man har koll på skatt, moms, administration och byråkrati. 

Ett annat sätt är så kallad egenanställning, att man fakturerar genom en tjänst som Cool Company – utan vare sig anställning eller eget bolag. I dag jobbar 50 000 svenskar på det här sättet (läs mer i Frilansrapporten 2020).

”Mellan 2011 och 2019 mer än tiodubblades antalet egenanställda i Sverige”, säger Matilda Konkell. ”Många företag inser värdet av att snabbt kunna ta in spetskompetens under en begränsad tid – till exempel i ett projekt eller inför en lansering.”  

Omställning eller specialisering

Under coronakrisen har näringslivet drabbats hårt av varsel och permitteringar. Att hitta nya, flexibla arbetssätt kan vara ett sätt att hantera krisen med större motståndskraft, menar Matilda Konkell.

Såväl sångpedagoger och hantverkare som UX-designers svarar samma sak på frågan om varför de frilansar. Det är friheten som är viktigast.

”Vi ser dels exempel på bolag som skalar ner sin kostnadskostym och istället använder sig mer av frilansande konsulter vid behov. Men vi ser också att många kreatörer som friställs inte nödvändigtvis vill starta en egen byrå på en gång. Då är egenanställning en utmärkt lösning. Det gäller även för studenter med extrajobb, eller pensionärer som inte vill dra sig tillbaka.”

Kvalificerade IT-experter

Den stora framväxten av nya frilansformer har skapat en spännande bredd i Cool Companys nätverk. I dag samlas även frontendutvecklare och databasprogrammerare i samma arbetssätt.

”Som företag har du tillgång till en riktig kompetensskatt,” säger Matilda Konkell. ”Du kan få tag i personer som du annars inte hade hittat, särskilt inom IT och tech. De flesta är självgående, nyfikna och hängivna sitt jobb.”

Hon poängterar även att för en stor grupp är egenanställning ett sätt att testa sin affärsidé, sin arbetsmodell – och att vara egenföretagare.

”Man kan prova sig fram och se om nästa steg längre fram är att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. När vi frågar våra frilansare är det många som drömmer om eget företag, med fast anställda och en stabil kundbas i framtiden. Samtidigt är det många som räds administration och hantering av skatt och moms. För dessa passar egenanställning alldeles utmärkt, även långsiktigt,” avslutar Matilda Konkell.

Skaffa konto och fakturera utan företag direkt!

Läs fler artiklar
LÄS MER