Parkerat din elsparkcykel fel? Nu kan du få böter – av företagen

LimeVoiElsparkcykel

Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Elsparkcykeljättarna vill lägga över kostnaden på felparkerarna.

När elsparkcyklarna rullades ut brett i Stockholm för ett par år sen kom klagomålen direkt. Cyklarna parkerades både här och var och många klagade på att de var i vägen.

För att komma till rätta med problemet har parkeringsvakter i Stockholm under hösten börjat flytta fulparkerade elsparkcyklar. Under en testperiod på tre veckor flyttades ungefär 300 elsparkcyklar. När försöket blir permanent 1 mars kommer Voi, Lime, Tier och de andra elsparkcykelbolagen att tvingas betala 250 kronor varje gång en cykel flyttas, skriver tidningen Mitti.

Med tanke på den höga kostnaden så tittar nu bolagen på olika lösningar för att skicka vidare böterna till åkaren som har gjort en slarvig parkering.

Måste fota när de parkerar

Lime uppger för tidningen att de kan skicka vidare notan till felparkeraren om de lyckas bevisa att det är de som har parkerat den fel.

Redan nu måste Lime-åkarna skicka ett foto på cykeln när de lämnar den men det kan vara lätt att komma undan genom att fota något helt annat.

“Ibland puttas elsparkcyklarna omkull eller flyttas men om vi kan bevisa att den senaste åkaren är ansvarig för en felparkering med fotot så är det möjligt att skicka boten vidare”, säger Florian Anders, kommunikationsansvarig på Lime.

Även Voi säger att de har planer på en liknande lösning som de först ska testa i mindre skala innan de rullar ut den brett.

Läs mer