Här är det uppkopplade livet 2.0: ”Grillen säger till när maten är klar”

SamsungIoTConnected Living

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Vilka möjligheter öppnar sig när våra prylar börjar kommunicera med oss? För Petra Waldh är det självklart att kunna sköta allt från grill till larm och belysning med mobilen.

När allt fler elektroniska hjälpmedel blir uppkopplade uppstår tidsbesparingar och energieffektivisering. Men det gäller att det finns enkla och smidiga lösningar för att man ska kunna styra så mycket som möjligt via mobilen.

Petra Waldh utanför Malmö har alltid varit något av en tekniknörd. Detta ledde henne till en karriär inom ett av de stora telekombolagen. I dag jobbar hon med marknadsföring och kommunikation på ett bolag som utvecklar avancerad dataanalysmjukvara för biopharma- och pharmasektorerna.

Läs mer om Connected Living här! 

”Jag har alltid haft lätt för att förstå teknik,” säger hon. "Jag tycker det är spännande att se hur den utvecklas och kan bidra på olika sätt, även i vardagen.”

Grillen som alltid gör rätt

Hennes jobb handlar om att se till att avancerad mjukvara kommunicerar och skickar exakt rätt data vid rätt tidpunkt, att datan analyseras på rätt sätt så att rätt beslut kan tas.

På sätt och vis kan man säga att Petra Waldh tar jobbet med sig hem. Intresset för det digitala livet kulminerade under sommaren 2020 med köpet av en elektrisk, uppkopplad grill.

Grillen berättar när maten är klar. Jag har inte misslyckats en enda gång på hela sommaren!

”Jag såg en kock som använde den på Youtube och kände att jag måste testa. Jag blev otroligt imponerad – man ställer in i appen vilket kött man grillar, och så berättar grillen när maten är klar. Jag har inte misslyckats en enda gång på hela sommaren!”

Men grillen är inte det enda hon styr med telefonen. Även luftvärmeväxlaren kan kontrolleras på distans, så att lägenheten kan värmas upp – eller kylas ner – strax innan hon kommer hem. Det sparar både energi och pengar att inte behöva hålla värmen hela dagen.  

”Nu har jag också installerat ett digitalt lås, så att jag kan öppna på distans om man till exempel behöver släppa in hantverkare mitt på dagen.”

Det mesta samlas hos Samsung

Medan vissa varumärken på hemelektronikmarknaden försöker skapa slutna ekosystem för sina produkter, jobbar Samsung tvärtom. Genom att verifiera och samarbeta med andra leverantörer skapas ett ekosystem som är öppet och flexibelt.

För Petra Waldh har Samsungs SmartThings-app varit viktig för att kunna samla en stor del av hennes uppkopplade liv i ett gemensamt gränssnitt.

”I dagsläget har jag en Samsung smart-tv, ett uppkopplat ljudsystem och smart belysning i hemmet. Allt det kan jag styra i samma app och kan programmera så att jag till exempel vaknar till ett milt ljus och lugn musik. Det är fantastiskt, jag älskar det.”

"Appen är helt enastående"

Petra Waldh uppskattar att SmartThings fokuserar på öppenhet för många olika varumärken*.

”Samsung har verkligen lyckats skapa en hubb för hemmet. Jag tycker att appen är helt enastående.”

Hon ser en framtid där vi kanske inte ens kommer behöva mobilen för att styra våra uppkopplade enheter.

”Jag har precis köpt en smart watch, och jag tror att den kommer bli allt mer användbar. Tänk när du kan kombinera klockan med hologram eller AR-filter som du sätter på dina befintliga glasögon. Då blir det riktigt coolt.”

Se fler av Samsungs produkter för det smarta hemmet här!

* För sammankoppling krävs Wifi, Zigbee eller Z-Wave som standard i dina smarta produkter.

Läs mer