Fortsatt starka siffror från Tobii - nära att spränga miljardvallen

Tobii

En av Tobiis användare. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Framgångståget Tobii fortsätter leverera starka siffror. Under 2015 omsatte bolaget 967 miljoner kronor. Det får aktiekursen att stiga kraftigt.

Dagens kvartalsrapport, som också var den sista för 2015 visar på ett nytt rekordår för Tobii. Totalt omsatte bolaget 967 miljoner kronor under året. Det är en ökning med 56 procent från förra året. Under sista kvartalet omsatte bolaget 287 miljoner kronor.

Bolaget har specialiserat sig på ögonstyrningsverktyg som kan användas till datorer. Majoriteten av omsättningen kommer fortfarande från affärsområdet Tobii Dynavox. Den stod för ungefär två tredjedelar av omsättningen under 2014. Det är den delen av verksamheten som gör produkter för människor med olika typer av funktionsnedsättningar som gör att de inte kan styra sin dator med händerna.

Trots den ökande omsättningen går bolaget fortfarande med förlust. Fjolårets rörelseförlust landade på 36 miljoner kronor. Även på den fronten är det dock en kraftig förbättring från 2014. Då bolaget gjorde en rörelseförlust på 69 miljoner kronor.

Huruvida tillväxtsiffrorna är bättre eller sämre än förra året är svårt att säga. Under 2014 förvärvade Tobii sin konkurrent Dynavox. Bolaget har dock valt att inte särredovisa det förvärvade bolaget. Därför framgår det inte av årsredovisningen för 2014 i exakta siffror hur stor del av tillväxten den befintliga verksamheten stod för.

Innan Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen kostade en Tobii-aktie 49,90 kronor och det totala börsvärdet låg på knappt 4,4 miljarder kronor. Sedan börsnoteringen 24 april 2015 har börskursen gått upp 44 procent.

Uppdatering: Börsen tog emot Tobiis kvartalsrapport väl. Tio minuter efter Stockholmsbörsens öppnande på tisdagen hade kursen stigit 4,2 procent.

Uppdatering: Efter uppgången precis när börsen öppnade har Tobii-aktien sjunkit tillbaks till samma kurs som vid gårdagens stängning.

Läs mer