Sök

Annonssamarbete med Almega

Missa inte: Stjärnspäckat webinar om Sveriges entreprenörskraft

NorthvoltInnovationCrunchbase

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Sverige ligger i världstoppen när det gäller innovationsklimat, men få svenskar väljer att starta företag. En ny rapport från arbetsgivarorganisationen Almega granskar vilka nystartade bolag som attraherat mest kapital under de senaste åren. Och tjänsteföretagen dominerar.

Det kokar i det svenska näringslivet. Symbiosen mellan forskning, teknikutveckling, uppkoppling och entreprenörsanda har skapat några av världens mest innovativa och framgångsrika bolag. Och hundratals står på kö för att lyckas.

I den nya Almega-rapporten De nyskapande företagen synas det spännande svenska näringsliv som har växt fram under de senaste tio åren. Genom att analysera statistik från den internationella investerardatabasen Crunchbase har Almega sammanställt en lista över de 200 svenska nystartade bolag som är mest attraktiva ur ett internationellt perspektiv.

Häng med på ett kostnadsfritt webinar den 2 december där rapporten presenteras!

”Det är väldigt tydligt att tjänsteföretagen dominerar”, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce. ”56 procent av rapportens bolag är rena tjänstebolag, medan över 80 procent har tjänster i sitt utbud. Det speglar den trend vi sett under de senaste 20 åren i det svenska näringslivet, där åtta av tio nya bolag är tjänsteföretag.”

Digitala tjänsteplattformar är ett tydligt vinnande koncept, oavsett om det är riktat mot slutkonsument eller företag. Företagstjänster är den mest växande kategorin, men även fintech-aktörer och digitala bolag inom hälsa och sjukvård kommer mycket starkt, liksom bolag som utvecklar mjukvara och IT-system.

Saknar handlingskraft från regeringen

Kivra är ett av bolagen som är omnämnda i rapporten. Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra, är inte förvånad över att den vanligaste formen av innovation i dagsläget är digital infrastruktur och digitala plattformar.

"Kivra är ett bra exempel på det," säger han. "En fullskalig digital infrastruktur för brev- och kvittohantering efterfrågas bevisligen av vår befolkning och av de företag och myndigheter som alla är drivande i omställningen. Men vi saknar initiativ och handlingskraft från regeringen – inte minst med tanke på deras mål att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter."

Den digitala vårdsektorn är tydligt i blickfånget när internationella investerare letar attraktiva bolag i Sverige. 

"Jag tror ett skäl är att vården i hela världen just nu kämpar med en tillgänglighetsutmaning och knappa resurser", säger Martin Lindman, vd för Doktor.se.

"Digitala sjukvårdstjänster fokuserar på dessa problem och har potential att minska dem. Genom att digitalisera skapar vi mer vård med samma resurser, vilket ger ett bestående värde för patient, samhälle och profession."

Låg andel företagare i Sverige

Överlag är dock det svenska företagandet fortsatt lågt i jämförelse, och det finns trösklar som skulle kunna elimineras för att ytterligare främja steget till entreprenörskap.

Av rapportens bolag är de flesta små, med färre än 50 anställda. Frågan är: kommer de ha råd att anställa och växa vidare på svensk mark? Här kommer Almega in och sätter press på politiken.

”Sverige måste fortsätta vara attraktivt för internationella investerare,” säger Patrick Joyce. ”Då kan vi inte ha Europas högsta arbetsgivaravgift. Vi vill även att man ser över ett kompetensavdrag för att främja innovationsklimatet, samt gör forskningsskatteavdraget mer flexibelt.”

Under ett webinar tillsammans med Breakit kommer Almegas experter att presentera rapporten och resonera kring hur vi bygger vidare på den entreprenörsandan. Webinaret är digitalt den 2 december mellan kl.9-10. Representanter från några av listans mest spännande bolag kommer också att vara på plats för att kommentera. Registrera dig här för att delta!

Läs mer om Almega här! 
Vill du bli medlem i ett av förbunden inom Almega? Klicka här!

Läs mer