5 anledningar till att laddbara tjänstebilar är hetare än någonsin (och ekonomiskt förmånliga)

MercedesTjänstebilMercedes
Mercedes erbjuder 26 kraftfulla laddhybrider som tjänstebil.

Mercedes erbjuder 26 kraftfulla laddhybrider som tjänstebil.

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Den gröna omställningen pågår för fullt i de svenska företagen. Att välja en laddhybrid är ett bra sätt att reducera klimatpåverkan samtidigt som du får mycket bil för pengarna.

Här är fem anledningar till att laddhybriden fortsatt är det bästa valet av tjänstebil. 

1. Skonsammare för klimatet

Fler och fler företag väljer idag att erbjuda laddhybrider och rena elbilar till sina tjänstebilsförare. När Bonus malus-systemet trädde i kraft den 1 juli 2018 blev det ett startskott för många att se över sin bilpolicy eftersom det blev väldigt konkret vad varje gram CO2-utsläpp kostar företaget. 

I väntan på fullskalig elektrifiering är laddhybriden skonsammare för klimat och miljö. Med en laddhybrid kör du miljövänligare med el i stadstrafik, men har även full mobilitet för de längre resorna.

”Det finns en stor medvetenhet bland företagen – men hur långt man har kommit i sin omställning varierar,” säger Lisa Wulkan, KAM Fleet Sales på Mercedes-Benz. 

Att utbudet av laddhybrider breddats ordentligt har påverkat många av bolagens beslutsfattare att uppdatera sin bilpolicy. Men det gäller att det finns produkter för alla målgrupper.

”Vi fyller en lucka med vårt breda utbud av laddhybrider med kombinationen el och diesel för de förare som har en längre körsträcka i sitt arbete", säger Lisa Wulkan. 

"Det innebär att både CO2-nivån och bränslekostnaden vid fossil körning hålls nere i jämförelse med kombinationen el och bensin.”

Läs mer om hur Mercedes jobbar med elektrisk mobilitet!

2. Räkna på totalkostnaden

Det är lätt att stirra sig blind på inköpskostnaden av en laddhybrid kontra traditionell bil med enbart förbränningsmotor. Men att laddhybrider har ett högre inköpsvärde än motsvarande diesel- eller bensinbilar kompenseras av många faktorer.

”Jämför man i en TCO-modell – Total Cost of Ownership – så påverkar till exempel restvärde, bonus, vägskatt, bränslekostnad och sociala avgifter för förmånsvärde kalkylen positivt. Den dyrare laddhybriden blir ofta billigare om man tar med alla kostnader under innehavstiden”, säger Lisa Wulkan. 

3. Förmånsvärdet är fortsatt lågt

En morot för att föraren ska välja laddhybrid är nedsättningen av förmånsvärdet. Att beskattas för en laddhybrid är i dag billigare än en motsvarande fossilt driven bil.

4. Låga energikostnader 

Som arbetsgivare får man bekosta laddbox på den anställdes bostad utan att det räknas som en beskattningsbar förmån. Om du laddar över natten i hemmet blir det därför i regel en mycket förmånlig lösning.

”Om företaget inte erbjuder en lösning för laddbox i hemmet så finns även där en förmånlig subvention att söka via Naturvårdsverket,” säger Lisa Wulkan. ”Vi i branschen ser fram emot en fortsatt utbyggnad av ladd-infrastrukturen. Det är en fråga som ofta diskuteras och avsaknad av ett brett nät av offentliga ladd-punkter kan vara hämmande på fortsatt omställning.”

5. Mycket bil för pengarna

När Vi Bilägare provkörde laddhybriden A 250 e imponerades man bland annat av den elbaserade räckvidden på 7,1 mil. Denna med flera av Mercedes laddhybrider går dessutom att snabbladda. 

Mercedes laddhybrider är tekniskt välutrustade och flertalet modeller finns i olika variationer av drivlinor och kraftfulla motorer. 

”Vill du unna dig en känsla av lyx ska du välja en Mercedes laddhybrid som förenar det bästa av två världar – dynamiken och effektiviteten hos en elmotor med räckvidden hos en förbränningsmotor”, säger Lisa Wulkan.

Samtliga av Mercedes 26 laddhybrider är kraftfulla och tekniskt utrustade till rimlig månadskostnad för dig som privatperson- och/eller företag.

Vill du veta mer om hur det funkar att köra laddhybrid som tjänstebil? Boka din provkörning online här! 

Läs mer