Superängeln Hampus Jakobssons bästa tips: Så blir du mer effektiv

Lista Effektivitet
Superängeln Hampus Jakobssons bästa tips: Så blir du mer effektiv

Hampus Jakobsson. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Ställ ett gå till sängs-alarm och ät dina måltider ihop med andra. Det är några av hans strategier för att överleva ett hektiskt startupliv.

Hampus Jakobsson är en av personerna som bygger Skånes startupscen och han har varit med och grundat bolag som TAT och Brisk. Ofta får han frågan hur han gör för att utnyttja dagen på bästa sätt. Så sent som förra veckan var det någon som undrade hur han gör “för att överleva sitt stressiga affärsliv.”

“Jag har överlevt när jag byggt ett företag från 6 till 180 personer med mina fem bästa vänner, jag överlevde för tidigt födda tvillingar och ett mejlflöde som liknar Niagrafallen,” skriver entreprenören och ängelinvesteraren på bloggplattformen Medium.

Vi har sammanställt hans sex bästa överlevnadstips:

1. Gå till sängs-alarm

Mitt största problem är att jag arbetar sent och inte får tillräckligt med sömn. Vi har alla ett alarm som väcker oss på morgnarna, nu är det dags att ställa ett gå till sängs-alarm. Jag ställer mitt på 23 och när det ringer så borde jag gå och sova. “You snooze, you loose” gäller även kvällstid.

2. Ät ihop med andra

Det känns som att du spar tid genom att skippa att ta pauser men det är fel. Min regel är att äta frukost och middag tillsammans med min familj och då är datorer och telefoner förbjudna. Om du bor ensam så bjud in någon eller försök att ha en Skype-middag en gång i veckan. Undvik att äta ensam, speciellt framför en skärm.

3. Ge dig inte in i strider på kvällarna

Det som verkligen tog musten ur mig var hetsiga mejl- eller telefonkonversationer under kvällstid. När mitt första bolag nådde hundra anställda så ägnade jag var tredje kväll åt att argumentera med någon i ledningsgruppen. Samtidigt är det viktigt att ha diskussioner, men – du behöver inte ha sista ordet eller visa att du är uppe och jobbar senast. Om inte diskussionen är konstruktiv kan du helt enkelt säga: “Låt oss sova på saken och prata mer i morgon.”

4. Kom ihåg att du är dödlig och var tacksam

När jag var riktigt stressad under tiden på mitt första bolag arbetade jag 80 timmar i veckan. En dag gick en av mina vänner bort. Det fick mig att börja tänka mer på döden och jag insåg att vad du gör är mindre viktigt.

Jag började tänka på vad som är är viktigt för mig och vad jag var glad och tacksam för. Gör en lista varje fredag och nyårsafton över sakerna som gjort dig gladast under veckan och året.

5. Koppla av, säg nej, träna och meditera

Innan du går och lägger dig så skippa skärmen och läs en bok istället. Se till att ha minst en social kväll utanför jobbet varje vecka och träna minst två gånger. Att meditera är så klart det bästa men också en av de svåraste saker att behärska och ta sig tid för. Och så klart – prioritera och säg nej till saker som låter roliga men som egentligen inte är viktiga. (Jag har aldrig lärt mig det här).

6. När livet kommer i vägen

Med barn och gamla föräldrar så äger du inte längre din egen tid. Acceptera det här faktumet istället för att simma motströms. Lek tillsammans utan mobiltelefon och låt dem vara din harmoni-kontroll.

Läs fler artiklar
LÄS MER