Dramatiskt besked: Postnord chockhöjer avgifterna på paket från länder utanför EU

Postnord Wish Mode
Dramatiskt besked: Postnord chockhöjer avgifterna på paket från länder utanför EU

Foto: Claudio Bresciani / TT/ unsplash

Tobias Blixt

Reporter

Modeköp från exempelvis Kina kommer att bli mycket dyrare när inom något år.

Kläder och skor som handlas utanför EU kommer att bli betydligt dyrare när den nya kemikalieskatten införs 2022. Breakit har tidigare avslöjat att Postnord, Tullverket och Skatteverket alla har ställt sig emot den nya skatten på mode, eftersom att den skulle ge små effekter och kräva stora resurser.

Nu rapporterar SR att Postnord har beslutat att höja deklarationsavgiften för att finansiera hanteringen av den nya skatten. Det innebär att kläder som handlas från exempelvis Kina kan få en avgift på uppemot 200 kronor istället för de 75 kronor som tas ut redan idag.

“Det skulle behöva anställas väldigt mycket människor för att kunna administrera det här. Konsekvensen blir ytterligare avgifter mot konsument, för nån behöver ju betala för den extra arbetskraften som vi tar in”, säger Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord till SR.

Kemikalieskatten finns redan idag på elektronik och har införts för att fasa ut farliga kemikalier och baseras på vad produkten väger. Det kan innebära att köp från exempelvis Wish kan kosta uppemot 200 kronor extra i skatt, plus ytterligare 200 kronor i Postnords avgift.

Rickard Nordin är ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. De gick till val på att införa kemikalieskatten på mode och han säger till SR att skatten landar rätt när den påverkar Postnords hantering.

“Det är inte konstigt att det blir dyrare från exempelvis Kina om kinesiska produkter innehåller farliga ämnen. Det är också meningen med själva skatten att vi ska minska användandet av kemikalier. Det får en effekt såklart när man då importerar mycket från Kina som Postnord gör. Men som systemet är byggt är de ansvariga för att se till vad som ska betalas in helt enkelt”, säger han.

När Skatteverket kritiserade förslaget tidigare i oktober så var det med motiveringarna att det “saknas en analys som visar att en skatt på kläder och skor är samhällsekonomiskt motiverad” och att “lagstiftningen kommer att föranleda omfattande och svårhanterliga kontrollproblem” eftersom det är ett så stort antal paket som ska granskas.

Läs mer

Postnord om avtalet med Wish: "Vi är jätteglada"

300 personer på 5 år – här är mode-snabbväxarna med flest praktikanter

Kalldusch för svenska nätshoppare – avgifterna kan chockhöjas

Läs fler artiklar
LÄS MER