Jag sprang på två miljardärer – och fick en allvarlig varning

Lendify Lundells vecka
Jag sprang på två miljardärer – och fick en allvarlig varning

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tungviktare hissar en rejäl varningsflagga för segmentet som alla snackar om just nu.

Egentligen hade jag tänkt berätta om min eftermiddagspromenad med miljardären Sven Hagströmer

I onsdags knatade vi tillsammans runt halva Djurgården – samtidigt som jag ivrigt försökte pitcha in ett nytt projekt på denne verkligt sympatiske investerare.

Sven lyssnade som alltid artigt och verkade faktiskt seriöst intresserad. 

Vi får se om vi landar något tillsammans – men oavsett vad så satte Sven igång en hel del tankar hos mig både som entreprenör och människa.

Dessa tankar hade varit spännande att dela med er som läser detta – men ödet ville annorlunda. Strax innan jag satte mig för att skriva de här raderna sprang jag nämligen på en annan sympatisk miljardär. Självklart var vi tvungna att utbyta lite skvaller och tankar. 

Först ut var Klarna-grundarens allt ilsknare twittrande. Sebastian har ju de senaste veckorna gått till attack mot svenska medier, hånat konkurrenter och ifrågasatt ministrar i långa tweets. 

Min vän miljardären hade sin analys klar:

“Sebastian glömmer aldrig en oförrätt. Jag tror det är därför han håller på som han gör. Fast det är ju kul att han fortsätter – det är inte många i den positionen som gör samma sak”.

Men det var när vi kom in på haussen runt SaaS-bolagen som jag bestämde mig för att ändra fokus för den här texten. Bokstavskombinationen SaaS (Software-as-a-Service) verkar vara på allas läppar dessa dagar. I alla fall bland techinvesterare som försöker hänga med kring det senaste.

Men miljardären bara skakade på huvudet när det här glödheta segmentet i tech-världen kom på tal.

“Skämtet är att det noteras ett SaaS-bolag per dag numera på Oslobörsens lista Mekur. Det är en sådan hajp”, berättade miljardären men blev sedan allvarligare:

“Det som oroar mig är redovisningen. Revisorerna godkänner att bolagen bokar in alla intäkterna under första året. Även om det kan ta mycket längre än så att få in alla pengarna på kontot”.

Effekten av att intäkterna på detta sättet bokförs i förtid – en konstlat hög omsättning. Och det är just omsättningen (eller för att vara ännu mer specifik, storleken på de återkommande årliga intäkterna den så kallade ARR:en) som påverkar värderingen. Idag går det att få en värdering på 5 till 7 gånger ARR:en på ett relativt oprövat SaaS-bolag. Är du som investerare inte vaken på den här redovisningsproblematiken är det lätt att gå fel, argumenterade min miljardär-kompis.

Det var ingen tvekan om att miljardären här ville höja en rejäl varningsflagg. Och nu har ni också sett den. 

Trevlig helg!

Ps. Du får inte missa att läsa min medgrundare Olle Aronssons granskning av Lendify som publicerades på fredagsförmiddagen. Vanligtvis välunderrättade källor uppger för mig att Olle har fler artiklar på gång i ämnet. Spännande att följa!

Läs mer

Vem tar vem? Här är hetaste skvallret på Stureplan inför sommaren

Kan vem som helst köpa aktier i Lendify genom Avanza? Nej – men det ser ut så

Spelet bakom Lendify-affären – akuta problemet och doldisen som sytt ihop dealen

Läs fler artiklar
LÄS MER