Sök

Taskrunner vill inte vara arbetsgivare – läxas upp av Arbetsmiljöverket

Taskrunnergigekonomi

Robin Szekely, vd och grundare på Taskrunner. Foto: Press/TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Tråkigt att de försöker slå undan benen på oss”, säger Robin Szekely, vd och grundare på Taskrunner.


Den så kallade gig-ekonomin, och vem som ska ta ansvar för dem som arbetar inom den, har varit en källa för heta debatter under de senaste åren. Inom ramen för gig-arbete ryms exempelvis utkörning av varor eller att man tar kortare uppdrag av varierande slag. 

Arbetsmiljöverket är den myndighet som håller koll på arbetsförhållandena i gig-ekonomin, och de genomför för stunden en större granskning av branschen. 

Nu har Arbetsmiljöverket fattat ett beslut som kan komma att påverka framtiden för många techbolag, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ska ses som arbetsgivare

Beslutet riktar sig mot bolaget Taskrunner, som byggt en plattform där de förmedlar tjänster till privatpersoner. Taskrunner anser själva inte att de ska räknas som arbetsgivare till sina runt 15.000 ”runners” (personerna som utför tjänsterna som förmedlas på plattformen). Arbetsmiljöverkets håller dock inte med och slår i sitt beslut fast att Taskrunner ska ses som arbetsgivare, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Jag delar absolut inte Arbetsmiljöverkets uppfattning, och tycker att det är tråkigt att de försöker slå undan benen på oss. Vi kommer att överklaga det här till domstol”, säger Robin Szekely, vd och grundare på Taskrunner, till SvD.

Arbetsmiljöverket menar bland annat att det finns brister i arbetsmiljön som kan leda till skador, och kräver att bolaget genomfört åtgärder för att undvika vite på 75 000 kronor. Myndigheten flaggar också för att fler förelägganden kan komma mot andra bolag. 

Läs mer