Ny tungviktare kliver in i skånsk startup – tar in 12 miljoner kronor

Kollektiva
Ny tungviktare kliver in i skånsk startup – tar in 12 miljoner kronor

Lena Apler, vd Collector Finans Foto: TT/Björn Larsson Rosvall

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Kollektiva tar in riskkapital från bland annat Collector Banks grundare Lena Apler.

I januari stod det klart att Sigma-grundaren Dan Olofsson var en av investerarna när fintech-startupen Kollektiva utökade kassan med 13 miljoner kronor.

Nu får han ägarsällskap Collector Banks grundare Lena Apler, rapporterar Di Digital.

Totalt investeras nu ytterligare 12 miljoner kronor i bolaget. 

"Bankbranschen är i början av en omvälvande förändring baserad på ny teknik och förändrat konsumentbeteende. Kollektiva utmanar med en modell som fungerar och som bygger på kollektiv intelligens och delning", säger Lena Apler i en kommentar.

Kollektiva har en tjänst som låter användarna se hur andra placerat sina premiepensioner. Om man vill kan man även ta rygg på de allra duktigaste som är födda samma årtionde som en själv och hoppas att de fortsätter fatta bra beslut. 

Förutom Lena Apler kliver Claes Kinell, styrelseledamot i Collector, in som delägare i samband med rundan. Tidigare har även Victoria Park-grundaren Greg Dingizian, Hilding Anders vd Anders Pettersson och Trelleborgs tidigare vice vd Bo Forsén investerat i bolaget.

"Kollektiva växer kraftigt. Vi har precis släppt en jämförelse som visar att vår fondrobot slagit börsindex i både upp- och nedgång sedan vi lanserade den. Det är självklart inte bara användarna som upptäcker oss, även investerare vill vara med och utmana finansbranschen med produkter som bevisligen fungerar", säger Kollektivas VD Pontus Kristiansson.

Totalt sett har nu 40 miljoner kronor investerats sedan sommaren.

Läs fler artiklar
LÄS MER