Sök

Göteborgsbolag ska låta svenskar investera i ugandiska solceller

Trine

En av solcellerna som utvecklas med kapital från Trine. Foto: Trine/Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu lanserar det hajpade Göteborgsbolaget sin plattform för solcellsinvesteringar. Redan innan lansering är det första projektet så gott som fullfinansieriat.

I höstas lanserade Trine en första testkampanj med ett kenyanskt bolag som letade finansiering till sina solceller. Redan då var intresset stort.

“Vi fick in över 70.000 euro totalt, men vi satte gränsen på 30.000 eftersom det var det kapitalet som behövdes. De som inte fick möjlighet att investera i det föregående kan gärna få förtur i i framtida projekt”, säger Sam Manaberi, vd och grundare av Trine.

Nu gör bolaget alltså en mjuklansering med sina existerande kunder.

“Vi kallar det för en smygpremiär där vi släpper in de som redan har hittat till oss och visat intresse. Nu ska vi fullfinansiera det första projeketet och fortsätta utvecklingen av plattformen”, säger Sam Manaberi.

Den nya plattformen skiljer sig dock tydligt från Funded By Me. Trine använder nämligen nämligen inte equity crowdfunding, eller andelsbaserad gräsrotsfinansiering. Det är istället finansiering genom lån.

“Våra kunder är de svenska investerarna. Vi sätter upp ett bolag här som de investerar i och sedan lånas pengar ut till entreprenörer inom solenergibranschen runt om i världen. När entreprenörerna betalar tillbaka på lånen delar vi och investerarna på räntorna”, säger Sam Manaberi.

Den första låntagaren ut på den nya plattformen är det ugandiska bolaget Onelamp, som tillverkar soldrivna lampor för fiskare runt Victoriasjön.

“Vi har en bred bas med projekt som vi har granskat och validerat under året. Onelamp och grundaren Derrick Hosea har seglat upp till toppen där. Vi var i Uganda och besökte hans verksamhet med positiva resultat, strax därefter vann han dessutom African Rethink Awards under klimattoppmötet i Paris förra året”, säger Sam Manaberi.

Är det inte lättare för folk att bara sätta pengarna på banken?

“För det första så kan man bara se på vår avkastning hittils att den är konkurrenskraftig. Dessutom visar våra användartester att den sociala aspekten och miljöaspekten är väldigt viktig för många av våra kunder.”

Sam Manaberi berättar att miljöaspekten och den sociala aspekten även är centralt för bolaget generellt.

“När vi tittar på bolag att låna ut pengar till måste alla tre delarna finnas med. Ekonomisk, social och miljömässig nytta måste alla finnas på plats, annars platsar inte projektet på vår plattform”, säger han.

Läs mer