Schibsted går ihop med Spotify – i kampen mot Apple

Schibsted
Schibsted går ihop med Spotify – i kampen mot Apple

Petra Wikström, director of public policy Schibsted, och Tim Cook, vd Apple. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Går med i pakten.

Tidigare i år kastades det otroligt populära spelet Fortnite ut ur Appstore med huvudet före efter en konflikt med Apple. 

Bråket var inte det första, och säkerligen inte det sista, som Apple har haft med bolag som har appar i deras tjänst. Svenska streamingjätten Spotify har varit luven på techjätten och bland annat anmält Apple till EU-kommissionen för att de anser bolaget att gynnar sin egna musiktjänst framför Spotifys. 

Det är bakgrunden till att Spotify tillsammans med bland annat Match (som ligger bakom Tinder), Epic Games och Deezer bildade gruppen 'The coalition for app fairness". Gruppen publicerade en 10-punktslista med saker de ska jobba för. Bland punkterna på listan finns bland annat att apptillverkare ska slippa höga avgifter (Apple tar en avgift på 30 procent för betalningar som görs i appbutiken), att det saknas alternativ till Appstore i Apples operativsystem och att Apple utnyttjar sin kontroll över operativsystemet till fördel för sina egna tjänster.

Nu går den norska mediejätten Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Svenska dagbladet, med i koalitionen.

"The coalition för App Fairness är ett mycket viktigt initiativ för de frågor vi driver", säger Petra Wikström, director of public policy på Schibsted.

"Schibsted har redan aktivt pekat på de orättvisa metoderna från Apple och vill nu gå ihop med andra bolag som står inför liknande utmaningar."

Läs fler artiklar
LÄS MER