Sök

Köpte Minecraft och Linkedin – nu ska Marc Brown shoppa svenska techbolag för miljarder

EQTriskkapital

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska riskkapitaljätten EQT rekryterar in en blytung dealmaker från Microsoft.

Nu får amerikanen Marc Brown mandat att köpa svenska och europeiska techbolag för uppemot 2 miljarder per affär.

EQT har historiskt fokuserat på investeringar i mer mogna bolag och branscher. Men för fyra år sedan startade man en venture-fond som investerar i techbolag.

Nu tar EQT nästa steg och knyter ihop det som på riskkapital-svenska kallas för buy-out (investeringar i mogna bolag) med venture (investeringar i tillväxtbolag) genom att starta ett segment under namnet EQT Growth. Planen är att här göra investeringar i bolag som lämnat venture-skedet men fortfarande är i behov av kapital för att fortsätta sin tillväxtresa.

I första läget startar inte EQT någon ny fond utan använder pengar från sin egen balansräkning. Där finns också en hel del kapital att ösa ur – gänget bakom EQT Growth har fått mandat att göra investeringar på mellan 50 och 200 miljoner euro.

Legendar tar över taktpinnen

Chefen för satsningen blir Marc Brown som är något av en legendar i de här sammanhangen. Marc Brown har handplockats för uppdraget från jätten Microsoft. Där har han legat bakom över 250 större förvärv och strategiska investeringar.

Bland annat var Marc Brown med och rodde hem köpet av Minecrafts ägarbolag Mojang från de svenska grundarna. Prislappen den gången blev hisnande 2,5 miljarder dollar – men det är ändå småpotatis jämfört med när han köpte Linkedin för Microsofts räkning. Då blev priset 26 miljarder dollar.

Nu kommer Marc Brown alltså få nöja sig med betydligt mindre affärer men EQT Growth kommer ändå att bli en spelare att räkna med på den europeiska tech-scenen.

“Vi kommer att komplettera VC-fonder som Creandum och Northzone här i Europa. Vi kan komma in i nästa fas, det gjorde vi till exempel i Epidemic Sound där Creandum investerat innan oss”, säger Victor Engelsson som är en av de svenskar som kommer att jobba med EQT:s nya satsning.

Svensk investering på gång

Han berättar att EQT redan idag för diskussioner med både svenska och europeiska techbolag om investeringar.

“Det är alltid svårt att säga säkert men jag hoppas att vi kan göra minst en investering i ett svenskt bolag den kommande 12-månadersperioden”, säger Victor Engelsson.

Värderingarna i techbolag har drivit på mycket av börsuppgångarna de senaste åren – men Victor Engelsson är inte oroad:

“De senaste fem, tio åren är det inom techsegmentet som värden skapats och det tror jag kommer att accelereras framöver. Det rättfärdigar värderingarna idag och det är den tillväxtresa vi vill vara med på”, säger han.

Läs mer