Mantle-grundaren om tuffa beskedet: "Blev lite annan stämning på kickoffen"

Mantle CBD
Mantle-grundaren om tuffa beskedet: "Blev lite annan stämning på kickoffen"

Från vänster: Katarina Andersson, programledare Breakit Live, Josefin Landgård, medgrundare Kry och Mantle, och Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Breakit

Det lilla teamet på startup-bolaget Mantle hade samlats hemma hos grundaren för en peppig kickoff.
Då damp brevet ner i brevlådan: "Sluta omedelbart sälj er produkt".
Det berättar grundaren Josefin Landgård om i liveshowen Breakit Live.

I USA har CBD-olja blivit en extremt populär produkt, som marknadsförs av kändisar och lockar stora summor riskkapital.

I Sverige har försäljningen inte alls kommit igång på samma sätt, bland annat på grund av att substansen har en oklar juridisk status.

CBD-olja bygger på ett ämne som är släkt med den cannabis som människor röker för att bli höga.

Skillnaden är dock att man inte blir hög av CBD-oljan, eftersom den har en annan kemisk sammansättning.

Produktens popularitet i USA bygger alltså inte på att kunderna får ett rus – utan på att människor till exempel droppar CBD-olja i en kopp te när de kopplar av, som ett slags kosttillskott. 

"Det är inte en produkt som ska bota sjukdomar. Det vi vill bygga är ett wellness-bolag", säger Mantles medgrundare Josefin Landgård i Breakit Live.

Se senaste avsnittet av Breakit Live här: 


Det är inte helt utrett av vetenskapen vilka hälsoeffekter CBD-intag kan få. Men det finns vissa studier som pekar på att det kan lindra stress.

WHO skrev nyligen i en rapport att CBD-olja inte är beroendeframkallande, och att den tydligaste positiva effekten som man hittills har kunnat kartlägga är på barn med svåra kramper där preparatet har kunnat lindra till exempel epilepsi-anfall.

I nuläget är dock Mantles produkter med CBD-olja inte godkända för marknadsföring i Sverige, efter att Läkemedelsverket stoppat bolaget.

"Vi var på hemma hos mig hela teamet när det damp ner ett brev, som jag öppnade. Det blev lite annan stämning på den kickoffen", berättar Josefin Landgård.

Se hela avsnittet för att höra om vad Mantle ska göra nu – bland annat om nästa produkt som bolaget ska lansera (utan att Läkemdelsverket kan stoppa den) 

Läs fler artiklar
LÄS MER