Fingerprint-konkurrent jagar förvärv - har miljarder i kassan

Fingerprint Cards Qualcomm
Fingerprint-konkurrent jagar förvärv - har miljarder i kassan

FOTO: PRESS / KĀRLIS DAMBRĀNS

Breakit

Amerikanska jätten Qualcomm flaggar för tunga köp i sektorn.

I förra veckans avsnittet av Breakits podcast pekade Stefan Lundell ut Qualcomm som en potentiell köpare av den svenska sensorsuccén Fingerprint Cards. För er som missade avsnittet byggde han bland annat sin profetia på det faktumet att Göteborgsbolaget sitter på en av de vassaste teknikerna i halvledarindustrin där uppköpen just nu duggar extremt tätt. Under 2015 köptes det halvledarbolag till ett värde av över 100 miljarder dollar - en ökning med 300 procent jämfört med 2014. 

Ytterligare ett argument var att Qualcomm sitter på en gigantisk kassa samtidigt som den amerikanska jätten inte lyckats få någon fart på försäljningen av sin egna sensor. 

Och nu flaggar dessutom Qualcomm-ledningen själva för att de är sugna förvärv av andra halvledarbolag. I samband med ett investerarmöte på Qualcomms huvudkontor i San Diego på torsdagen, som nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar från, sade vdn Steve Mollenkopf att man var redo att börja förvärva.

”Industrin håller på att konsolideras och vi tycker det finns möjligheter att vara aktiva i vissa delar av marknaden där det pågår rationaliseringar”, sade Steve Mollenkopf och konstaterade också:

"Vi bibehåller styrkan i vår balansräkning så att vi kan utnyttja de möjligheter som uppstår i dagens marknadsläge för branschen”.

Tidigare har Qualcomm inte deltagit aktivt i konsolideringsvågen utan istället använt en del av sin kassa för att återköpa aktier. Bolaget har onekligen en hel del kapacitet att handla bolag för. I den senaste kvartalsrapporten framgår att Qualcomm har motsvarande 250 miljarder kronor i form av kontanter och andra lätt realiserbara tillgångar. 

Fingerprint-aktien har i år gått ner med runt 35 procent och börsvärdet är nu cirka 23 miljarder kronor. 

"En ganska självklar tagare är amerikanska Qualcomm, som inte riktigt har lyckats med sina egna sensorer. Det andra alternativet är en kinesisk aktör, med stöd av den kinesiska staten som tydligt har uttalat att den vill förvärva sig till att bli ledande inom det här området", hävdade Breakits Stefan Lundell i Breakits podcast förra veckan.

Läs fler artiklar
LÄS MER