Storaffär i lås – nu ska Accessy bli ett BankID för fastigheter

Novax Accessy Proptech
Storaffär i lås – nu ska Accessy bli ett BankID för fastigheter

Styrelse och ledning i Accessy. Från vänster Jacob Philipson, styrelseledamot (Buildroid), Håkan Eriksson, Vd Accessy, Christoffer Börjesson, styrelsesuppleant, Joakim Hellberg, CTO Accessy, Peter Östman styrelseledamot (Vasakronan) och Erik Graf, styrelse

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Smarta låslösningen Accessy får tung finansiering.

Våren 2019 gick fem av Sveriges störst fastighetsbolag samman för att skapa en gemensam digital lösning för lås under namnet Accessy.

Målet var att få fram ett slags BankID för fastigheter som skulle underlätta tillgängligheten för service, leveranser och blåljuspersonal. Bakom satsningen stod och står fortfarande Akademiska Hus, Castellum, Fabege, Humlegården, Vasakronan och organisationen Fastighetsägarna. 

Två nya storägare

Nu är projektet redo att lanseras brett och samtidigt går två tunga finansiärer in som delägare. Det är familjen Axel Johnsons investmentbolag Novax och riskkapitalbolaget Buildroid som går in med kapital. Hur mycket pengar det rör sig om avslöjas inte men enligt ett pressmeddelande så säkras utveckling och drift “för de närmaste åren” genom befintliga och nya delägare.

“Det är en styrka att utvecklingen skett med de största fastighetsbolagen på marknaden och nu när Novax och Buildroid också kommer med är det ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg”, säger Håkan Eriksson, vd på Accessy i en kommentar.

Dags för bred lansering

Accessy har under det senaste året testats i ett antal fastigheter men det är nu som tjänsten alltså rullas ut brett. Tekniken utnyttjar telefonen som läsare och i Accessy-appen finns användarens säkra identitet, ungefär som ett BankID. Det är den digitala nyckel som öppnar dörren om rätt behörighet finns.

Systemet är redan idag integrerat mot de största låsleverantörerna på marknaden som RCO, SimonsVoss, Assa Arx, Dormakaba, Axis och Vanderbilt.

“Med en gemensam standard för digital nyckelhantering löser man flera utmaningar som finns idag. Att det är ett öppet system gör att det är smidigt för fastighetsägare att koppla upp sig mot Accessy. Man kan utnyttja de låssystem man redan har och behöver inte lägga resurser på nyinstallation”, säger Peter Östman, initiativtagarnas styrelseledamot i Accessy.

Läs fler artiklar
LÄS MER