Ny rapport: Kan vara billigare att äga elbil än bensinbil

Northvolt Tesla Elbilar
Ny rapport: Kan vara billigare att äga elbil än bensinbil

Elon Musk, vd och grundare Tesla. Foto: TT

Finwire / Breakit

Goda nyheter för elbilsbranschen.

Tesla har gått som en raket på börsen i år och slår rekord efter rekord. Samtidigt bygger svenska Northvolt en stor fabrik utanför Skellefteå som ska göra batterier till elbilar i vad som är en av de allra största industriella satsningarna i Sverige de senaste åren.

Men ett stort hinder har hindrat elbilarna från att bli folkbilar som står i var och vartannat garage. Priset på elbilen är betydligt högre än det på motsvarande bilar med bensinmotor. 

Men nu visar ny forskning från KTH att det faktisk kan vara billigare att äga en elbil, iallafall om man ser till kostnaden under hela användningstiden. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot,

Forskningen har fokuserat på totalkostnaden inkluderat inköp, service, skatter och drivmedel och jämfört detta mellan de olika typerna av bilar av motsvarande storlekar.

Inte säkert att det gäller för alla

Kör man minst 1.500 mil per år och tittar över tre år kan det vara billigare att köra elbil i och med lägre skatter, billigare drivmedel samt elbilsbonus.

Antaganden som värdeminskning och framtida bränslekostnader har använts så det är inte helt säkert att påståendet stämmer för alla.

Forskningen visade även att privatpersoner fokuserar väldigt mycket på inköpspriset när de köper en bil utan att se på helhetskostnaden av att äga bilen också.

Läs fler artiklar
LÄS MER