Sök

Ny rapport: Manliga grundare får 93 procent av riskkapitalet i Norden

Unconventional venturesriskkapitalJämställdhet

Nora Bavey.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Av totalt 3,2 miljarder euro investerade i startups i Norden förra året gick en försvinnande liten del till kvinnliga grundare.


Att manliga grundare får det mesta av riskkapitalet är något som varit en återkommande historia år efter år. Och ett område där förändringen går extremt långsamt. Breakit har tidigare skrivit om det vid en rad tillfällen, till exempel i den här artikeln som lyfter forskning som visar varför riskkapitalet missar kvinnliga grundare. 

Nu visar en ny rapport att 1,3 procent av riskkapitalet i Norden, totalt 3,2 miljarder euro, förra året gick till team bestående av enbart kvinnliga grundare. Mixade team fick 5,8 procent och resterande 92,9 procent gick till grundarteam enbart bestående av män. 

Kvinnliga grundare måste också i genomsnitt lägga en månad mer för att ro hem varje kapitalrunda, och när de väl får en runda i hamn får de mindre kapital än männen. Det trots att deras bolag omsätter 45 procent mer jämfört med de manligt grundade bolagen, enligt rapporten.

Bakom rapporten står Unconventional Ventures, som är ett Köpenhamns-baserat riskkapitalbolag som satsar på så kallade tidiga såddinvesteringar. Den backas också av UBS, NVCA,Tillväxtverket, Startup Sweden, Almi Invest, Canopy-Lab och Nordic Innovation.

Självbilden som jämställda stämmer inte

”Rapporten visar tydligt att mycket arbete kvarstår och att vår självbild som jämställda fortfarande inte stämmer överens med verkligheten när det kommer till investeringar i startups”, säger bolagets svenska partner Nora Bavey i en kommentar.

Årets rapport är den andra från bolaget. Den visar också att när VC-team är mer diversifierade så leder det direkt till investeringar i mer diversifierade team. 

“Datan visar att vi kan påskynda skiftet. Det handlar om att ta ett större ansvar som industri och få in fler kvinnor i beslutande positioner”, säger Nora Bavey.

Rapporten bygger på data från Dealroom. Totalt deltar 1733 startups, som grundats under eller efter år 2010,och som rest externt kapital till ett värde av minst 0,2 miljoner euro de senaste fyra åren, i undersökningen. Rundor baserade på konvertibler eller skulder har uteslutits. 

Läs mer