Kry-grundaren Josefin Landgårds kliver in i Byfounders

Byfounders riskkapital
Kry-grundaren Josefin Landgårds kliver in i Byfounders

Josefin Landgård. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Jag tror att jag har lärt mig viktiga läxor som jag med glädje kommer att dela med mig av till nästa generations grundare.”

Krygrundaren Josefin Landgård går in som rådgivare i riskkapitalbolaget Byfounders som har fokus på bolag i Norden och Baltikum.

Byfounders lanserade i april 2019 en första fond på 100 miljoner euro, cirka 1 miljard kronor. Den backas av ett 50-tal entreprenörer från den nordiska marknaden och Baltikum och är riktad mot regionen.

Bland investerarna i fonden hittar vi exempelvis svenska profiler som serieentreprenören Louise Fritjofsson och Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström. Även nordiska techprofiler som Peter Holten Mühlmann, grundare av Trustpilot, Heini Zachariassen, grundare av Vivino och Morten Primdahl, medgrundare av Zendesk finns med på investerarlistan.

Vill vara en språngbräda

Byfounders ska investera i startups i ett tidigt skede och beskriver sig själv som en språngbräda för bolag med globala ambitioner.

”De resorna jag har gjort – som grundare, operativt ansvarig och idrottare ger mig ett unikt perspektiv kring att kämpa för sina drömmar. Jag tror att jag har lärt mig viktiga läxor som jag med glädje kommer att dela med mig av till nästa generations grundare”, säger Josefin Landgård i ett pressmeddelande. 

Josefin Landgård har förutom att vara med och grundat Kry, även satsat på startupen Mantle som säljer CBD-oljor. De åkte på ett rejält bakslag när Läkemedelsverket förbjöd oljan tidigare i år.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Josefin Landgård skulle bli riskkapitalist. Det stämmer inte utan hon går in som rådgivare i Byfounders och kommer fortsatt att vara entreprenör och ängelinvesterare

Läs fler artiklar
LÄS MER