Spotify-grundarna investerar i tjänst som ger studenter bostad

Student.com

Foto: Press och TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sajten Student.com tar in en halv miljard kronor i riskkapital. Bland investerarna finns bland andra Daniel Ek och Martin Lorentzon. Duon gör därmed sin första kända privatinvestering sedan de grundade Spotify.

Det rapporterar Venturebeat.

Brittiska Student.com förmedlar bostäder till framför allt studenter som ska plugga utomlands. Ledningen uppger att sajten förmedlade bokningar för motsvarande 923 miljoner kronor under 2015.

Nu tar bolaget in sin första runda riskkapital efter att ha varit självfinansierat fram tills nu. Bakom företaget står entreprenörerna Luke Nolan och Shakil Khan.

Bolaget tar in 504 miljoner kronor. I rundan deltar riskkapitalbolagen Horizon Ventures, VY Capital och Expa samt förre Google-chefen Hugo Barra (numera på mobiltillverkaren Xiaomi) och, inte minst, Spotifys båda grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Det är duons första kända startupinvestering sedan de grundade Spotify, utöver det kapital de har pumpat in i den egna musiktjänsten. Här vill vi betona att det är den första kända investeringen - de kan ha gjort både det ena och det andra utan vår vetskap.

Klart är att Daniel Ek, senast i september på eventet Stockholm Tech Fest sa att han "inte investerar i andra företag".

Orsaken till att han ändå väljer att investera i bostadstjänsten har sannolikt att göra med att Shakil Khan, en av personerna bakom Student.com, är personlig rådgivare till Daniel Ek och tidigare "Head of special projects" på Spotify.

Student.com fungerar såhär:

En fastighetsägare listar sina tillgängliga bostäder på sajten, vanligtvis för ett helt läsår, och Student.com kopplar ihop lyan med en lämplig student. Sajten fokuserar på lite finare bostäder som ska tilltala föräldrar som har råd att betala lite extra för att deras hårt studerande barn ska trivas.

Enligt grundarna har tjänsten användare över hela världen, men den största målgruppen består av asiatiska ungdomar som vill plugga i USA.

Läs mer