Nu har regeringen fattat sitt beslut – hon blir startupansvarig

Breakit - Nu har regeringen fattat sitt beslut – hon blir startupansvarig

Marie Wall och Mikael Damberg. Foto: Breakit

Johanna Ekström

Reporter

Marie Wall från statliga innovationsmyndigheten Vinnova blir "techbolagens kontaktpunkt in i den byråkratiska världen" .

Marie Wall har gjort "allt" inom startupvärlden utan att själv vara entreprenör. Hon har istället ägnat sig åt att som hon själv uttrycker det "få andra att växa".

På måndag tillträder hon den helt nyinrättade tjänsten som regeringens startupansvariga, ett led i regeringens ambitioner att lägga mer fokus på branschen. Tanken är att Marie Wall ska fungera lite som en "kontaktnod" på näringsdepartementet för entreprenörerna.

Hur ser du på startupscenen i Sverige?

"Det finns en väldigt stark entreprenörskraft och innovationskraft. Jag tror att det trygghetsnät som finns gör att unga vågar satsa och vågar pröva", säger hon och fortsätter.

"Det som är intressant nu är att vi nått nivån där framgångsrika entreprenörer börjar intressera sig för och investera i nya bolag. Vi har nått en nivå där det börjar spela av sig självt, i varje fall i Stockholm, och det är spännande".

Varför tror du att Sverige har så många framgångsrika techbolag?

"Jag tror att det är som med mycket annat. När Björn Borg var stark inom tennis fick vi många nya tennisstjärnor. Nu har vi haft ett antal framgångscase inom startup som lockat andra att prova".

Som Breakit tidigare berättat var det 113 personer som sökte tjänsten. Näringsminister Mikael Damberg ser rekryteringen av Marie Wall som "en topprekrytering till näringsdepartementet". 

"Jag är väldigt glad att vi har en person som börjar som har erfarenhet av hela ekosystemet", säger han och fortsätter.

"Man märker att det händer något spännande i vårt land nu som är viktigt och som skapar mycket intresse i andra länder. Att så många sökte tror jag också beror på att det är många som vill hjälpa till med det och känner ett engagemang."

Marie Wall kommer närmast från en tjänst som ansvarig för Vinnovas nationella inkubatorprogram. Där har hon jobbat med inkubatorer runt om i Sverige.

“Det har handlat om hur man säkerställer riskkapital och finansiering. De här företagen behöver inte bara pengar, utan de behöver stöd och ett sammanhang. Vi har tittat på hur vi kan skapa en bättre samverkan mellan Stockholm och andra regioner. Det tycker jag är ett intressant område”

Hon är civilingengör inom datateknik i grunden och har på ett eller annat sätt jobbat inom startupscenen sedan 1990-talet.

"Den första startup som jag var med i hette Everyday communication, den var vaggan för mycket av den förra internethajpen".

Hon var också involverad i Sendit som sedan köptes upp av Microsoft. Utöver det har hon jobbat som riskkapitalist och affärsängel.

Vad blir det första du kommer göra rent konkret?

“Det här är en ny tjänst, så det är något vi får forma tillsammans. För mig handlar det om att skapa en bättre förståelse för vad som är på gång och hur tongångarna går. Sedan kommer jag sätta mig med den politiska ledningen och prata om vilka prioriteringar som ska göras.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER