Apple-vd:n Tim Cook förfäras av nya gayfientliga lagar i USA

Apple
Apple-vd:n Tim Cook förfäras av nya gayfientliga lagar i USA

FOTO_ TT/Eric Risberg

Breakit

Flera delstater i USA har på sistone infört antigay-lagar, nu senast i Indiana. Det har fått Apples vd Tim Cook att ilskna till rejält. I en debattartikel i Washington Post menar Cook att något mycket farligt håller på att hända runt om i USA.

Gemensamt för den här typen av lagar är att de motiveras med religiösa grunder. Den nya lagen i Indiana, som undertecknades i torsdags i förra veckan, kallades till exempel av guvernör Mike Pence för en seger för ”religiös frihet”.

Den öppet homosexuella Apple-vd:n tog i fredags till Twitter för att uttrycka sin besvikelse över den nya lagen som ger företag rätt att neka homosexuella sina tjänster och produkter.

”Apple är öppet för alla. Vi är djupt besvikna över Indianas nya lag”, skrev Cook i en replik. I en längre debattartikel i söndagens Washington Post utvecklar han sitt resonemang.

”De här lagarna rationaliserar orätt genom att låtsas försvara något som många av oss håller kärt. De går emot just de principer vår nation grundades på och har potential att förstöra decennier av framsteg mot ökad jämställdhet”.

Han för fram att de amerikanska företagen för länge sedan insett att diskriminering, i alla dess former, är dåligt för affärerna. Lagförslag som är aktuella i flera delstater riskerar att skada jobben, tillväxten och ekonomin, resonerar Apple-vd:n.

”Detta är inte en politisk fråga. Det är inte en religiös fråga. Det handlar om hur vi behandlar varandra som människor”, avslutar Tim Cook sitt debattinlägg.

Han är inte ensam i sin kritik då flera näringslivsprofiler har reagerat kraftfullt. Både Salesforce vd Marc Benioff och Yelps vd Jeremy Stoppelman har flaggat för att deras företag kommer undvika delstater med lagar som öppnar för diskriminering.

Även ett flertal andra organisationer har uttryckt farhågor om den nya lagen. Hit hör bland annat läkemedelsjätten Eli Lilly, National Collegiate Athletic Association och spelkonventet Gen Con som drog 56 000 besökare till Indiana förra året.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER