Här är brittiska riskkapitaljätten Baldertons svenska techfavoriter

Balderton
Här är brittiska riskkapitaljätten Baldertons svenska techfavoriter

Lars Fjeldsoe-Nielsen. Foto: Balderton

Johanna Ekström

Reporter

Det brittiska riskkapitalbolaget Balderton strör superlativ över flera svenska techbolag. Lifesum, Sqore och en ännu ej namngiven startup som sysslar med virtual reality hör till favoriterna.

Att Breakit träffar Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton, på SUP46 i centrala Stockholm är ingen slump. Samma dag har bolaget meddelat att det går in som sponsorer i startupklustret. Det är ett av flera sätt att visa att man ser Stockholm som en viktig marknad, säger Fjeldsoe-Nielsen.

För att ytterligare understryka hur viktigt Stockholm är höll riskkapitalbolaget sitt partnermöte i Stockholm den här veckan.

Det Londonbaserade riskkapitalbolaget Balderton, som har gjort investeringar i bland annat de svenska startupsen Instabridge och Tictail, ser Stockholm och Paris som de viktigaste strategiska städerna i Europa efter London. Under de fem dagar som Lars Fjeldsoe-Nielsen är i Stockholm den här gången träffar han runt 40 olika bolag.

“Stockholm är ett gravitationscentrum i Skandinavien, den stad som de andra städerna kretsar kring. Scenen här är lite mer avancerad och lite bredare än på andra ställen”, säger han och fortsätter.

“Men Malmö är också en fantastisk plats, även om techscenen så klart är liten där. Jag var där i december och träffade mängder av företag. Bland annat två före detta Apple-ingenjörer. Det har skapats ett litet ekosystem där. I Göteborg har jag inte varit än, händer det något intressant där?”

Till exempel satsar Chalmers en del på startups, hur ser du på det?
“Det är intressant, oavsett vilken europeisk hub man åker till så är ingenjörer en viktig ingrediens för att den här superentreprenöriella mentaliteten ska uppstå och därmed möjligheten att lyckas”.

Lars Fjeldsoe-Nielsen gick in som partner i Balderton efter sommaren, då hade han tilbringat åtta år i Silicon Valley - som toppchef på taxiappen Uber och före det lagringstjänsten Dropbox.

Under de år som han varit borta från Europa menar han att det har skett ett stort mentalt skifte. Helt plötsligt är det okej att vara entreprenör, det har "blivit coolt".

“Det har blivit okej att ta risker, att inte ha sin pension säkrad. Så var det definitivt inte tidigare. Det har varit det svåraste för Europa, att rent mentalt få till det här kulturella skiftet. Men när det väl skedde så skedde det i princip samtidigt i samtliga europeiska storstäder”, säger han.

I Stockholm letar Balderton främst efter bolag som är redo att vidga sig även utanför Sveirge. Företaget gör främst större investeringar på runt 50 miljoner kronor. Men kontakterna med bolagen vill de gärna knyta i ett tidigare skede än så.

“Så fort ett bolag är redo att tänka globalt så kan vi bidra”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Under måndagen träffade han grundarna till hälsoappen Lifesum, som han beskriver som "supercoola och superintressanta". Andra bolag som hyllas är rekryteringsplattformen Sqore och ett bolag som för tillfället bara har ett arbetsnamn, men som enligt Balderton-partern sysslar med att "koppla ihop den virtuella verkligheten i mobilen med den riktiga världen".

Hur ser du på värderingsraset inom techindustrin på sistone?

“Det är på riktigt. Det såg vi inte minst på Linkedins ras i förra veckan. Vi försöker hjälpa entreprenörerna genom det, genom att hjälpa dem att fokusera på det viktigaste: Kostnaderna och själva produkten”.

Är det riskfyllt att investera nu?

“Min personliga åsikt är att det inte påverkar företagens riskprofiler. Men självklart påverkar det företagen eftersom det blir svårare att hitta kapital. Du måste kunna klara dig längre på de pengar du har, alternativt göra nollreslutat eller nå vinst tidigare än beräknat. Många företag kommer göra rundor där de värderas lägre än tidigare. Därför är det viktigt att inte bara tänka på förestående runda, utan också kommande. För att slippa hamna i en sådan nedåtrunda”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Vois galna resa: Från noll till halv miljard på fem månader

Läs fler artiklar
LÄS MER