Apples iPhone-försäljning stabil – trots ras för globala smartphoneförsäljningen

SamsungHuaweismartphone

Tim Cook. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Smartphone-försäljningen rasade med 20 procent.

Apples iPhone-försäljning var stabil under det andra kvartalet, trots ett ras för den globala smartphoneförsäljningen. Det framgår av en återkommande rapport från analysföretaget Gartner.

Det såldes 295 miljoner smartphones under det andra kvartalet enligt Gartner, vilket motsvarar en årsvis minskning om 20,4 procent.

Bland de fem största smartphonetillverkarna noterade Samsung det största försäljningstappet, i ljuset av coronapandemin.

Samsungs globala försäljning av smartphones löd 54,8 miljoner enheter, vilket ger bolaget en marknadsandel om 18,6 procent. Det kan jämföras med 75,1 miljoner enheter samma period i fjol.

Huawei kom på andra plats med 54,1 miljoner enheter (58,1), medan Apple intar tredjeplatsen med 38,4 miljoner sålda enheter (38,5). I Apples fall är försäljningen i princip oförändrad från samma period i fjol, även om intäktsmixen kan se annorlunda ut.

Den kinesiska marknaden var en ljuspunkt som noterade en återhämtning i efterfrågan på kvartalsbasis. Även på denna marknad sjönk försäljningen dock med 7 procent på årsbasis.

Läs mer