Malmö har fått sin första techfest – så var kvällen från början till slut

Startups Live Malmö startups
Malmö har fått sin första techfest – så var kvällen från början till slut

Fredrika Gullfot, Simris alg, och Charlotta Tönsgård, Min Doktor, på scen.

Sara Lindmark

Reporter

Alla som undrar vad som händer på Skånes techscen skulle ha varit i Malmö på måndagen. Från och med nu har staden ett eget techevent.

Klockan närmar sig 17 och det är bara en timme kvar tills det är dags för Malmö, eller hela Skåne, att förlora sin event-oskuld. För en gångs skull rusar jag inte stressat in genom dörren “på-minuten-i-tid” utan kan glida runt i godan ro och känna in stämningen.

Lokalen är 396 kvadratmeter stor och rymmer 500 personer. Det är ganska på pricken så många som har anmält sig till Startup Live. Av de här är nästan 40 procent kvinnor. Malmös okrönte startupkung och en av initiativtagarna, Hampus Jakobsson, tycker inte att det är tillräckligt bra. Han beklagar sig lite över den övervägande delen män när vi ses på entreprenörshuset The Ground, tidigare under dagen.

På scen ska det i alla fall vara 50/50 kvinnor och män. Och bara där måste en ge arrangörerna en eloge. För ja, att tänka jämställt är fortfarande något som måste lyftas fram och hyllas även år 2016.

När Hampus Jakobsson presenterat eventet tar kvällens konferencier över. Hon heter Yasemin Arhan Modéer och är den som intervjuar entreprenörerna på scen och ser till så att schemat rullar på enligt plan.

Motsvarigheten till Startup Live i Stockholm leds och arrangeras som bekant av Tyler Crowley. Jag har själv inte någon erfarenhet av de här månatliga meetupsen men intrycket jag fått genom att prata med andra är att attityden på scen ibland kan kännas lite väl macho och grabbig.

Så är det i alla fall inte här, inte alls. Tvärtom känns stämningen i rummet ganska ödmjuk och avslappnad.

Folk lminglar hela kvällen i och med att alla står upp vid runda bord med varsin öl i handen, istället för att sitta ned på varsin stol.

Känslan när jag pratar runt med folk på plats är att de flesta är entreprenörer själva eller har kopplingar till startupscenen på annat sätt. Investerarna lyser dock med sin frånvaro och det är väl kanske inte riktigt de som arrangörerna vänt sig till i första hand heller. I alla fall inte den här gången. I stället blir det hela mer som ett tillfälle att visa upp de startup-initiativ som finns i regionen, med allt från communities som Copenhagen for the win till acceleratorer som Think. 

Tanken är att Startup Live ska bli ett återkommande event och det märks på något sätt att det här är premiären. Inte för att det på något sätt är dåligt eller tråkigt – tvärtom. Däremot finns det mycket att utveckla och bygga vidare på. Jag skulle gärna se analyser och någon sorts paneldiskussion till nästa gång, och så vore det så klart häftigt att ha något av de stora riskkapitalbolagen på plats i Skåne.

Grymt kul i alla fall att se att det finns så mycket vilja och potential i Malmö. Och att entreprenörerna själva är så måna om att bygga mötesplatser. 

Klockan 20 tar Hampus Jakobsson vid igen. Han och Gabriella Olsson på Malmö startups avrundar med att uppmana alla att prata runt med varandra.

“Om någon är blyg är det bara att be oss göra ett intro.”

“Ja, eller lös det med en öl!”

I Stockholm kan man lätt få känslan av att flest speeddejter vinner. Här hinner jag prata i lugn och ro med ett antal trevliga och intressanta människor. Till slut måste jag ändå ge upp för min skrikande mage och bege mig mot en av hotellets restauranger.

När jag kommer ut en halvtimme senare har klockan slagit 21.30 och lokalen är tom på folk. Det är dags att lägga tidernas första techfest i Malmö till handlingarna. Och se fram emot fortsättningen. 

Vad: Ett event för alla som är intresserade av startups.
Var: Malmö Live.
När: Måndag 8 februari.
Arrangörer: Malmö startups,  Think accelerate, Djäkne startup, Studio, Minc, Mindpark, Drivhuset, E-commerce park och Grow Helsingborg.
Pris: Gratis.

Läs fler artiklar
LÄS MER