Bakslag för Facebook när Indien stoppar gratisversion av internet

Breakit - Bakslag för Facebook när Indien stoppar gratisversion av internet

Marcio Jose Sanchez, AP

Johanna Ekström

Reporter

Facebooks initiativ för gratis internet, Free Basics, stängs ner av indiska myndigheter som hänvisar till nätneutralitet och olovlig konkurrens.

Free Basics låter användarna surfa gratis på internet, men bara på ett begränsat antal sajter som valts ut av Facebook.

Nu har den indiska myndigheten som reglerar telekommarknaden, TRAI, beslutat att förbjuda den typen av verksamhet med hänvisning till bland annat olovlig konkurrens och principen om nätneutralitet, skriver bland andra Wired. 

Tjänsten lanserades som ett demokratiprojekt för att koppla upp människor som inte har tillgång till internet. Men den fick snabbt kritik från flera håll - just för att urvalet är så begränsat. Kritiken kom inte minst från indiskt håll där flera demokratigrupper skrev ett gemensamt Facebookinlägg om att satsningen var oroväckande. 

I en debattartikel The Times of India i december försvarade Facebooks grundare Mark Zuckerberg Free Basic och gjorde jämförelsen med ett bibliotek - det kan inte ha alla böcker, skriver Wired. Han skrev också att Facebook inte har något kommersiellt intresse i initiativet utan att det handlar om att koppla upp de personer som annars inte har råd med en internetuppkoppling.

Läs fler artiklar
LÄS MER