Sök

Annonssamarbete med Almega

”Om jobben försvinner finns risken att de inte kommer tillbaka”

Thomas Erséus är vd på arbetsgivarorganisationen Almega.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Almega vill se fler stödåtgärder för att få näringslivet på fötter under den kris som nu pågår.
”Vi måste investera för att säkra tillväxt och jobben i framtiden, säger Thomas Erséus, vd för Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag

Almegas medlemsföretag representerar ett sextiotal branscher som tillsammans står för cirka halva rikets BNP. Det är alltså inte särskilt märkligt att flera av de krisåtgärder regeringen presenterade i våras ursprungligen kom från förslag som tagits fram av arbetsgivarorganisationen. 

”Beslutsfattarna lyssnade på oss, vilket var positivt. Men vi tycker att de borde ha gjort ännu mer då, och framför allt att de måste göra mer nu. Stora delar av det svenska näringslivet blöder, inte minst tjänstesektorn”, säger Almegas vd Thomas Erséus, civilingenjör med 25 års erfarenhet som vd på bolag i bland annat konsult-, IT- och fastighetsbranscherna, varav flera börsnoterade.

Konkret handlar det om att vi måste säkerställa att ett sunt näringsliv som kan skapa nya skatteintäkter för vår välfärd

För att få ekonomin att komma igång igen har Almega tagit fram återstartsprogrammet ”Så kickar vi igång tjänstesektorn”, med förslag på kort- och långsiktiga åtgärder som ska få hjulen att inte bara börja rulla igen – utan också hålla farten uppe efter den kris företagen befinner sig i. Det handlar helt enkelt om att se till att företagen överlever och kan fortsätta skapa arbetstillfällen och tillväxt i Sverige.

“Konkret handlar det om att vi måste säkerställa att ett sunt näringsliv som kan skapa nya skatteintäkter för vår välfärd och samtidigt bygga en buffert för framtida utmaningar”. 

Investeringar på 157,4 miljarder kronor

Återstartsprogrammet skulle kosta staten 157,4 miljarder kronor mellan 2020 och 2022. En stor investering, kan tyckas, men om det inte kommer fler kraftfulla åtgärder – eller om de sätts in för sent – kan konsekvenserna bli oöverskådliga för svenska ekonomi, enligt Thomas Erséus.

Samtidigt kan vi långsiktigt få kompetensproblem om jobben försvinner från landet i dagens tuffa internationella konkurrens

”Förlorade arbetstillfällen kostar samhället stora pengar med ökade kostnader för olika stödsystem men också i uteblivna skatteintäkter som borgar för Sveriges välstånd långsiktigt. Samtidigt kan vi långsiktigt få kompetensproblem om jobben försvinner från landet i dagens tuffa internationella konkurrens. Därför måste vi investera nu för att kunna säkra tillväxt och jobben i framtiden.”

Förslagen i återstartsprogrammet är väl förankrade i de behov Almegas medlemsföretag har nu och framåt. Och precis som Almega lyssnar på sina medlemmar, lyssnar beslutsfattare på arbetsgivarorganisationen.

“Vi tror att genom täta dialoger med politiker i regeringen, riksdagen eller i region och kommuner ökar vi förståelsen för just tjänstesektorns behov”, avslutar Thomas Erséus.

Läs mer om Almegas återstartsprogram här

Fem punkter från Almegas återstartsprogram “Så kickar vi igång tjänstesektorn

1. Sänk arbetsgivaravgiften permanent

Sänk företagens kostnader för att anställa så att arbetslösheten inte biter sig fast på höga nivåer. Arbetsgivaravgiften bör sänkas permanent med tre procent, särskilt då cirka 30 procent av den inte är kopplad till någon socialförsäkring utan kan betraktas som en indirekt skatt på arbete.

”För en företagare är den totala kostnaden att anställa en konkurrensfråga, inte minst för de som arbetar i internationell konkurrens. Om vi beskattar företagen med allt högre arbetsgivaravgifter kommer företagen inte ha råd att anställa. Det leder i förlängning till lägre skatteintäkter och färre arbetstillfällen”, säger Thomas Erséus.

2. Modernisera arbetsmarknaden 

Den svenska arbetsmarknaden behöver moderniseras och anpassas för ett samhälle i snabb förändring. Reformeringen av Lagen om anställningsskydd och reformeringen av Arbetsförmedlingen är därför viktiga åtgärder för att stärka Sveriges anpassningsförmåga och snabbare ta oss ur krisen.

”Den svenska modellen har fungerat väl men behöver anpassas precis som allt annat i samhället när vårt sätt att bedriva näringsverksamhet följer nya mönster och behov”.

3. Satsa på kompetensutveckling

Främja arbetsgivarnas och arbetstagarnas investeringar i kompetensutveckling. Personalens kompetens är avgörande för tillväxt, omställning och konkurrenskraft. Almega föreslår att arbetsgivarna får möjlighet att göra kompetensavdrag genom att dra av hälften av kostnaden för personalutbildning mot skattekontot, en indirekt subvention av personalutbildning. Vi föreslår också att arbetstagarna får tillgång till särskilda tech-checkar för kompetensutveckling inom IT och ny teknik.

”Vi tycker det är mycket viktigt att både företag och medarbetare får incitament att utveckla kompetensen. Det är så Sverige långsiktigt kan behålla positionen som ett kunskapsland i världsklass.” 

4. Se över expertskatten

Expertskatten finns till för att göra det lättare att rekrytera utländska experter till Sverige. Tyvärr har Sverige hårdare krav än övriga OECD-länder, vilket gör det svårt för oss som nation att konkurrera om den bästa kompetensen. Almega anser bland annat att tiden för vilken man får tillämpa den lägre expertskatten för en utländsk expert öka från tre till fem år.

”Genom att få mer likställda regler som andra länder kan vi lättare konkurrera om de utländska experter vi behöver. Det är viktigt för att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga”, säger Thomas Erséus.

5. Hjälp företagen hantera ökade sjuklönekostnader

Staten bör ta över största delen av företagens sjuklönekostnader till utgången av 2021. Så länge smittspridningen fortsätter i samhället är det rimligt att staten tar hela den sjuklönekostnad som överstiger den genomsnittliga sjuklönekostnaden i respektive storleksklass 2019, det vill säga före pandemin. Det innebär i praktiken att staten täcker halva sjuklönekostnaden för arbetsgivarna.

”Vi är ännu inte ute ur krisen och har fortfarande en smittspridning i Sverige och i världen. Svenska företag drabbas fortfarande hårt. Därför är det viktigt att vi förlänger den här åtgärden året ut. Vi befinner oss i ett speciellt läge och då krävs det också speciella åtgärder.”

Läs mer