Rusning till Ash Pournouris Tiktok-utmanare Triller – toppar listorna världen över

Triller Sociala medier
Rusning till Ash Pournouris Tiktok-utmanare Triller – toppar listorna världen över

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Donald Trumps utspel har fått Ash Pournouris satsning att växa som en raket.

Den populära videoklipps-appen Tiktok har de senaste åren tagit världen med storm.

Men spelplanen är på väg att förändras.

Donald Trump har meddelat att appen – som laddats ner över 2 miljarder gånger – kommer att förbjudas i USA om verksamheten inte säljs till ett amerikansk företag. Trump hävdar att Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, inte kan garantera att amerikanska medborgares privata data inte utnyttjas av Kinas kommunistiska parti – något som han inte kan acceptera.

Tiktok menar å andra sidan att de inte delar någon data och inte kommer att göra det heller.

Trumps dramatiska besked har nu öppnat upp för en rad nya aktörer. Microsoft, Apple och Twitter är några av bolagen som spekuleras vara intresserade av att köpa upp Tiktoks amerikanska verksamhet. Instagram har samtidigt lanserat en direkt utmanare till tjänsten, funktionen Reels.

Men bäst verkar det ändå gå för Triller, appen som bland annat har den svenske techprofilen Ash Pournouri som delägare och investerare.

Toppar listorna

Triller (som Ash Pournouri berättar mer om här) är en rak konkurrent till Tiktok, och har den senaste tiden växt i snabb takt. Appen toppar just nu App Store-listorna i 50 länder, enligt branschsajten Music Business Worldwide, och ligger även etta i USA.

Appen uppges idag ha över 250 miljoner användare.

“Senast jag kollade växte vi med 3 miljoner användare om dagen globalt, så det vore kul om det håller i sig eller ökar ännu mer. Bolaget befinner sig i en extremt händelserik fas just nu”, sade Ash Pournouri till Breakit nyligen.

Triller rapporteras nu vara på väg att ta in mellan 200 och 300 miljoner dollar i riskkapital, vilket motsvarar cirka 1,7-2,5 miljarder kronor.

Ash Pournouri var tidigare stjärnskottet Tim ”Avicii” Berglings manager och högra hand, men sadlade senare om till techinvesterare. Han har även startat techkonferensen Brilliant Minds tillsammans med Daniel Ek samt är involverad i riskkapitalbolaget Antler.

Läs mer om Ash Pournouris satsning på snabbväxande Triller – och skillnaden på de två apparna – här.

Läs fler artiklar
LÄS MER