USA:s största varuhusägare vill omvandla Sears och JC Penney-butiker till Amazon-lager

Amazon e-handel
USA:s största varuhusägare vill omvandla Sears och JC Penney-butiker till Amazon-lager

Jeff Bezos. Foto: TT.

Finwire / Breakit

Vill göra om tomma varuhus i USA till distributionscentrum.

Förra veckan avslöjade e-handelsjätten Amazon att de inom kort lanserar en satsning i Sverige. Exakt hur det kommer att ske är ännu oklart, mer än att det handlar om att det lanseras en hemsida där svenska kunder och handlare kan mötas. 

Samtidigt går den svenska butikerna kräftgång och konkurserna har duggat tätt under våren, en utveckling som har accelererat under corona-krisen.

I USA, där Amazon dominerar e-handeln totalt, är problemet med tomma butikslokaler ännu större och flera köpcentrum har stått tomma. 

Nu kommer rapporter om att Amazon är sugna på att köpa om flera stora köpcentrum och förvandla dem till jättelager. 

Amazon har inlett samtal med Simon Property som är den största varuhusägaren i USA med kända företag som Sears och JC Penney som kunder. Det rapporterar Wall Street Journal.

Men nu står många lokaler tomma och i jakten på att fylla dem igen uppges Simon Property vilja låta Amazon göra om de till stora distributionscenter.

Att det skulle bli många tomma butikslokaler i framtiden har legat i korten när e-handeln har tagit starka kliv framåt de senaste åren.

Flera e-handlare i Sverige, till exempel Nakd, har tidigare öppnat butiker men har fortfarande den absolut största delen av sin försäljning på nätet.

Att Amazon börjar ta över butikslokaler på marknader där de dominerar är en lågoddsare men vad ska hända med vår statsbild och alla lokaler i gatuplan? Här är 4 techbolag som borde satsa på att ta över en fysisk butik.

För allt om Amazons lansering i Sverige  läs här

Läs fler artiklar
LÄS MER