Raw Fury växer så det knakar – närmar sig drömgränsen

Raw Fury spel
Raw Fury växer så det knakar – närmar sig drömgränsen

Jónas Antonsson, vd Raw Fury. Foto Press

Tobias Blixt

Reporter

“Det är en stor process och väldigt utmanande."

Den svenska spelförläggaren och utvecklaren Raw Fury har visat upp en imponerande tillväxt sedan bolaget grundades av Jónas Antonsson och Gordon Van Dyke 2015. Mellan bolagets första år och 2018 växte omsättningen från 6,5 till 53 miljoner kronor – nu avslöjar den färska årsredovisningen som lämnats in till Bolagsverket att intäkterna ökade kraftigt även under fjolåret.

Omsättningen i Raw Fury landade på 87,8 miljoner kronor under 2019, en ökning med 65 procent mot föregående år. Spelförläggaren är dessutom lönsam och visade upp ett rörelseresultat på 26,8 miljoner kronor och med en vinst på sista raden på 20 miljoner kronor. 

“Den ökade omsättningen beror framförallt på att bolaget under 2019 lanserat fem nya spel samt utökat antal plattformar för redan utgivna spel”, går det att läsa i förvaltningsberättelsen.

Jónas Antonsson berättar för Breakit att bolagets mål är att dubblera intäkterna varje år och att det är något som man mer eller mindre har lyckats med hittills. Någon exakt prognos för 2020 delar Jónas Antonsson inte med sig av, men han säger att utvecklingen än så länge ligger i linje med målen. 

“Vår plan är definitivt att fortsätta växa och att fortsätta gå med vinst. Men vi har också återinvesterat för att kunna arbeta med fler utvecklare och fler spel, vi befinner oss fortfarande i ett space där vi ska växa”, säger han.

Har startat en studio i Kroatien

Raw Fury har sedan tidigare jätten Nordisk Film som storägare sedan en investering på 49 miljoner kronor under 2018. Bland de större ägarna finns även Karl Magnus Troedsson.

Bolaget har också startat en utvecklingsstudio i Kroatien under fjolåret. En studio som bland annat ska finnas som stöd till de utvecklare som Raw Fury arbetar med. Det kan exempelvis handla om att ge spelet stöd för fler plattformar och spelkonsoler. Bolaget har också köpt spelvarumärket Kingdom från en av utvecklarna man samarbetar med.

“Vi är fortfarande en spelförläggare först och främst och det kommer inte att förändras. Men vi förstår också att det finns bra möjligheter att köpa loss rättigheter från våra utvecklare när det lämpar sig”, säger Jónas Antonsson.

Går igenom över 1.000 spel varje år

Han berättar att bolaget varje år tittar på omkring 1.500 titlar från olika utvecklare och att de kanske spelar hälften av titlarna. Ett arbete som sysselsätter tre personer på heltid på bolaget.

“Det är en stor process och väldigt utmanande. För samtidigt ser vi det som vår styrka att vi vill vara personliga med våra utvecklare, så vi försöker svara alla och förklara våra beslut. Det har gett oss ett gott rykte och idag så skulle jag säga att det är vi och Devolver Digital som hör till toppskiktet av utgivare av indiespel.”

I år har den pågående coronapandemin tagit plats i de flesta årsredovisnignars redogörning för väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut och det gäller även Raw Fury. 

“Styrelsen bedömer att effekterna av utbrottet av viruset covid-19 i dagsläget är svåra att bedöma. Bolaget har hittills upplev att utveckling av vissa spel dragit ut på tiden vilket innebär att datum för utgivning av dessa spel kommer skjutas fram något”, skriver man.

Läs fler artiklar
LÄS MER