Sök

Han köper ut sina investerare - ska vända Stardoll på egen hand

SequoiaStardoll

Mattias Miksche, vd och grundare av Stardoll. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spelbolaget Stardolls omsättning har rasat tre år i rad. Nu ska vd:n Mattias Miksche vända sitt bolag till succé - utan externa investerare.

För fem år sedan var Stardoll en av Sveriges största techsuccéer. Som mest hade bolagets onlinebaserade rollspel 22 miljoner användare i månaden och omsatte 200 miljoner kronor om året.

I det webbläsarbaserade spelet kan tjejer i tonårsåldern skapa sin egen karaktär som kan sminkas och kläs upp. Sedan kan man kommunicera med andra spelare och köpa olika typer av accessoarer. Bolaget har numera cirka 8 miljoner användare.

Övergången från datorer till mobila plattformar har varit svår för många men kanske särskilt för Stardoll, eftersom bolagets målgrupp, tjejer i åldern 8-15, är särskilt snabba på att byta ut datorn mot mobilen.

Sedan toppen 2012 har hälften av omsättnigen försvunnit och två tredjedelar av arbetsstyrkan har fått lämna bolaget.

Bolaget, som har fostrat techprofiler som Lifesum-grundaren Henrik Torstensson och Spotify-grundaren Daniel Ek, går onekligen på knäna.

Men Mattias Miksche är inte villig att ge upp. Nu köper han till och med ut sina investerare för att driva bolaget på egen hand.

“Det är egentligen inga konstigheter. Jag tror helt enkelt mer på bolaget än vad investerarna gör. Det är en diskussion vi har haft ett tag och jag informerade alla anställda redan i somras. Jag vet att vi inte är hetast i stan direkt men vi har fortfarande miljontals användare, ett grymt team och ett bra varumärke. Vi lyckades på webben och satsar för fullt på att lyckas på mobil”, säger Mattias Miksche.

I samband med uppköpet ändras också bolagsstrukturen. Tidigare har moderbolaget funnits i Delaware, USA och sedan har det funnits ett antal dotterbolag runt omkring i världen. Nu samlas i stället verksamheten i det svenska aktiebolaget Stardoll AB och dotterbolagen avvecklas.

Mattias Miksche menar dock att uppköpet inte innebär någon större förändring för verksamheten i sig.

“Vi kommer fortsätta fokusera på de två områdena vi har fokuserat på sedan 2013: Att hålla vår datorversion vid liv och att skapa nya mobila tjänster. Det vore ju jättekonstigt om jag som vd hade sparat mina bästa kort tills jag köper ut investerarna”, säger han.

Utöver sitt engagemang i Stardoll är Mattias Miksche även aktiv ängelinvesterare och sitter i flera bolagsstyrelser. Han har bland annat investerat i det sociala fiskemediet Fishbrain och sitter i Avanza Banks styrelse.

Under 2014 omsatte Stardoll 116 miljoner kronor och gjorde en förlust på fem miljoner. Bokslutet för 2015 har inte släppts än men Mattias Miksche säger att det går åt samma håll - neråt.

“Det har inte vänt än. Vi omsatte under hundra miljoner och gjorde en ordentlig förlust 2015. Å andra sidan är det fortfarande väldigt trevliga intäkter som vi kan göra väldigt mycket nya grejer med.”

I höstas ägde Mattias Miksche bara 10 procent av Stardoll. Hur mycket han köpte de resterande 90 procenten för vill han inte avslöja. Han kommer även att göra vissa i ledningsgruppen till delägare men vill inte heller berätta vilka det gäller er hur stora andelar han kommer ge ifrån sig.

“Jag ger några gamla nyckelpersoner möjligheten att köpa in sig. Det är dels en lojalitetsgrej och dels en anständighetsgrej. De har inte haft samma möjlighet som jag har att köpa in sig, så nu vill jag ge dem den möjligheten. Sedan startar vi en ny optionspool för befintliga och kommande anställda också. Ska vi lyckas med att vända utvecklingen är det flera som ska ha del av uppsidan.”

Läs mer här om hur Stardoll gick från hetast i stan till ett krympande krisbolag

Läs mer