Storinvesterare om tv-startupen Magine: “Jag är besviken”

MagineVideo

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Finansmannen Tommy Jacobson är starkt kritisk mot det hajpade techbolaget.

Magine var ett av de svenska internetbolag som tog in mest riskkapital förra året - över 300 miljoner kronor i två olika omgångar. Men det har också varit många turer kring tv-bolaget, som via en streaminglösning låter användarna titta på en mängd olika kanaler via internet.

Det första stora bakslaget kom i mars 2014 när TV4 valde att hoppa av samarbetet.

Sedan dess har bolaget bland annat gjort om sin affärsmodell.

En som var med vid starten är investeraren Tommy Jacobson. Via riskkapitalbolaget Varenne äger han, enligt det senast tillgängliga bokslutet, drygt 2 procent i Magine till ett värde av 12,8 miljoner.

Han är nu starkt kritisk till hur bolaget kommunicerar med sina ägare om hur det egentligen går.  

“Det är något jag verkligen undrar. Jag får inga svar från dem och det är jag otroligt kritisk till. Jag är väldigt besviken som investerare”, säger han och tillägger att han “mentalt” har skrivit av bolaget.

Är det aktuellt för er att skriva ner värdet på innehavet?

“Det är det jag inte vet, och det är trist. De tar in pengar hela tiden så de verkar själva tro på det. Det kanske går jättebra, men det är inte kul att ha en investering där man inte får någon information. Det har varit stor personalomsättning i toppen och de kanske inte tycker det är värt att prata med småägare”, säger han och fortsätter.

“Men jag hoppas så klart att det går jättebra. Om det går som de emissioner de gör så är det ett stort övervärde, men det irriterar mig att inte veta hur firman går.”   

Efter att TV4 hoppat av valde Magine att koncentrera sin expansion till Tyskland. Planer finns också på att växa i Asien, Sydamerika och Mellanöstern. I samband med att affärsmodellen gjordes om tog Magine in 105 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från den  argentinske oljemagnaten Alejandro Bulgheroni.

I oktober förra året togs ytterligare 230 miljoner kronor in i ny finansiering från befintliga investerare.

Enligt Tommy Jacobson är det de stora investerarna som helt styr Magine.

“Det finns en stor aktieägare som kör sitt race. Jag skulle gärna vilja bli inbjuden till något informationsmöte eller liknande för att få höra hur det går”, säger han.

Läs mer