Jag har jobbat hela sommaren – här är allt som du har missat

Jag har jobbat hela sommaren – här är allt som du har missat

Tobias Blixt

Reporter

Har du slappnat av ordentligt i sommar? Här är det snabbaste sättet att komma ikapp!

Augusti är här och det brukar innebära att många återvänder från sina semestrar och kliver in på kontoret. I år med brinnande pandemi kanske läget är annorlunda men för den som har spenderat de senaste veckorna i hängmattan på bakgården eller i en stuga på ett fjäll har nyhetsflödet säkerligen inte varit högsta prio.

Därför kommer här en sammanfattning över några av sommarens hetaste nyheter.

För även om nyhetsflödet i Sverige brukar minska under sommarmånaderna så innebär det inte att världen stannar av helt. Det sker fortfarande stora affärer och investeringar. Granskningar genomförs och människor tar sig an nya utmaningar.

Här kommer nyheterna som ni riskerade att missa från hängmattan.


Bianca Ingrosso säljer sin sminksuccé

Utöver att vara en av Sveriges bäst betalda influencers driver Bianca Ingrosso även det egna sminkmärket Caia Cosmetics. Nyligen sålde Bianca Ingrosso och övriga medgrundare delar av verksamheten till riskkapitalbolaget Verdane i en uppmärksammad affär. För influencern själv resulterade affären i ett rejält kassaklirr.

Daniel Wellingtons historiska förlust

Kostnaderna skenar i Filip Tysanders klocksuccé, det var något som Breakit kunde avslöja i början av sommaren. Något som ni riskerade att missa om ni tog en tidig semester. Daniel Wellington har tidigare i år flaggat för effektiviseringar och flera anställda fick lämna bolaget. När de senaste siffrorna landade hos Bolagsverket så visade de upp ett historiskt minusresultat för Filip Tysanders bolag.

Yubico fyllde kassan ordentligt och blev samtidigt lite mer svenskt

Stina Ehrensvärds snabbväxande säkerhetsbolag Yubico gör den digitala världen lite säkrare. Några som gillar deras arbete är AMF Pension som beslutat sig för att investera 300 miljoner kronor i bolaget. Yubico har verksamhet både i Sverige och i USA, men huvudkontoret ligger i Stockholm och den senaste investeringen innebär också att Yubico fick ytterligare en stor svensk ägare.

Ash Pournouri har gått ”all in" på en stor Tiktok-utmanare

Här bjöd Breakit på långläsning om Ash Pournouri och bolaget som han tror kan utmana världsfenomenet Tiktok. En satsning som var extra intressant i och med debatten i USA om Tiktok borde stängas ned eller inte. När Indien blockerade Tiktok och andra kinesiska appar så hoppade Triller upp på förstaplatsen bland apparna – och i den här intervjun har vi gått på djupet om vad det egentligen är som Ash Pournouri och andra tunga namn ser i utmanarappen.


Yanzi hade miljardvärdering – två år senare gick de i konkurs

Området som kallas för Internet of Things har lockat mycket intresse genom åren. Kista-baserade Yanzi Network fokuserade på att bygga en tjänst för smarta kontor som bland annat skulle använda sensorer och mjukvara för att minska energiförbrukningen. I mitten av 2018 fick Yanzi också hundratals miljoner i riskkapital av amerikanska Pegasus, med en rapporterad miljardvärdering. Under sommaren kunde Breakit rapportera att ägarna försökt sälja bolaget men inte fått den värdering de hoppats på att få. Istället beslutade man sig för att sätta bolaget i konkurs.

E-handelsjätten Komplett fick sverigechef igen – efter 8 år utan

Nyheten om att jätten Komplett ska ta ett nytt grepp i Sverige igen efter många år där verksamheten har skötts från huvudkontoret i Norge är också en intressant nyhet. Jenny Zeng är det som något i det tyska har klivit på rollen som Sverigechef, men även som ansvarig för den danska marknaden. Här berättar hon mer om planerna som se till att Komplett hamnar i svenskarnas fokus.

Storytel slukade Kitab Sawti för att bli störst inom arabiska ljudböcker

En viktig affär för Storytel som förväntas ge helt nya möjligheter på marknaden för ljudböcker på arabiska. Kitab Sawti är grundat av svenskarna Anton Pollak och Sebastian Bond och de var även största ägare i bolaget innan affären. Prislappen uppges enligt källor till Breakit ha landat på runt 100 miljoner kronor. En annan viktig del i den här historien är att Storytels börsvärde några timmar efter affären hade ökat med hela 1,2 miljarder kronor, trots den blygsamma prislappen. En liknande trend syntes också när BGH nyligen presenterade ett but på börsnoterade e-handlaren Sleepo. Något som har fått Breakits Stefan Lundell att klia sig i huvudet.

Felix Herngrens jätteklipp – så mycket betalade Bonnier för hans succébolag

Succéregissören Felix Herngren sålde majoriteten av sin filmkoncern till mediejätten Bonnier förra sommaren. Nyligen kunde Breakit avslöja hur mycket Bonnier fick betala i affären och prislappen skrevs till 144 miljoner för 68,9 procent av aktierna. Exakt hur mycket Felix Herngren fick i affären framgår inte – men han kunde åtminstone unna sig en ordentlig bonus.


Pengaregn över Markus “Notch” Persson

Det är inte bara Felix Herngren som unnar sig bonusar. Även Minecraftskaparen Markus “Notch” Persson brukar vara duktig på att unna sig själv varje år. De senaste tre åren har han nämligen plockat ut totalt 1,4 miljarder. Däremot fortsätter den nya satsningen Rubberbrain att blöda pengar.

Henrik Persson Ekdahls bolag blir störst i världen efter nytt köp

Henrik Persson Ekdahl är något av en profil på Breakit och den senaste nyheten om entreprenörens bolag Playtomic blev välläst under sommaren. Bolaget flyger på den till synes ostoppbara padel-trenden och tillhandahåller bland annat bokningar till banor i sin app. I samband med köpet av en italiensk konkurrent ska bolaget ha stärkt sin position inom sporten ordentligt.

Amazon till Sverige – till slut

I början av augusti kom till slut beskedet. E-handelsjätten Amazon bekräftade att de planerar en lansering i Sverige. 

Vad kommer hända nu? Vi har lyckats få en tjuvtitt - och dessutom fått svar från experterna.


Vi granskar techprofilen Johan Staël von Holstein nya storsatsning

Ytterligare en stor nyhet som kan ha gått de som tog en tidig semester förbi. Techprofilen Johan Staël von Holstein satsar tungt på Crowd1, en teknikplattform som enligt honom själv ska lyfta miljontals ut ur fattigdom genom att erbjuda dem möjligheten att sälja mjukvara. Det ska handla om att bygga världens största säljkår – men är allt i själva verket ett pyramidspel?

I flera delar har – som ni hittar här – har Breakit och SvD granskat Crowd1, deras kopplingar till bluffen Onecoin och om myndigheterna som varnat för bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER