Därför kommer Truecaller att slå ihop sina appar under året

Därför kommer Truecaller att slå ihop sina appar under året

Till vänster: Truecallers vd Alan Mamedi. Foto: Sara Lindh

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Dammet har lagt sig efter fjolårets nedskärningar på Truecaller. Nu är bolaget fokuserat på en sak: Att ersätta den klassiska ringa-knappen på världens Android-mobiler med en “smart telefonlur”, skriver Breakits Olle Aronsson.

Det var nog en och annan som höjde på ögonbrynen när Truecaller, som växer extremt snabbt räknat i antal användare, skar ner på personalresurserna i december.

Man blev heller inte direkt klokare av medgrundaren Alan Mamedis svar att neddragningar är  ”helt naturligt i ett snabbväxande bolag som vårt”.

Nu börjar det dock klarna vart Truecaller är på väg.

Låt oss först försöka förstå vad nedskärningarna betyder och vad de säger om bolagets framtid.

Att ett startupföretag drar ner på antalet medarbetare brukar kunna betyda två saker. Alternativ ett: Bolaget är på väg att gå under. Så är inte fallet med Truecaller.

Det andra alternativet är att grundarna har beslutat sig för att renodla verksamheten, genom att till exempel lägga ner den minst lovande produkten. Det senare är högst sannolikt fallet med det svenska nummersöksbolaget.

Truecaller har i skrivande stund tre produkter: Telefonboksappen Truecaller, uppringningsappen Truedialer och sms-appen Truemessenger.

Truecaller och Truedialer är de två produkter som egentligen betyder något för bolaget. Jag tror att de slår ihop dem i år - och att bolaget "går all in" på Truedialer.

Hela idén med att skapa en digital telefonbok som en separat app är i grunden feltänkt. Det är ett försök att flytta ett analogt beteende (en telefonbok av papper) in i en digital värld. I en digital värld bör ringa-appen och telefonboksappen vara samma produkt.

Det har förstås Truecaller räknat ut. Därför kommer bolaget att slå ihop de båda apparna men låta Truedialer bli ansiktet utåt.

På tisdagen kom också ett besked som tydligt visar att Truedialer fortsatt är en del av bolagets strategi även efter nedskärningarna. Nummersöksbolaget meddelade då att det har inlett ett samarbete med smartphone-tillverkaren BLU, som säljer billiga telefoner främst på den latinamerikanska marknaden.

Samarbetet går ut på att Truecaller ersätter ringa-knappen i BLU:s mobiler med Truedialer-appen. BLU:s kunder får via appen smartare nummersök, en enorm telefonbok och varningar för telefonförsäljare förinstallerat när de köper en mobil.

Truecaller får ytterligare 15 miljoner användare att kapitalisera på. Korståget mot den gamla ringa-knappen på Android har bara börjat.

Läs fler artiklar
LÄS MER