Idag grillas de av politikerna – men svenskarna rusar till techjättarna

Facebook Apple
Idag grillas de av politikerna – men svenskarna rusar till techjättarna

Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Rusning till techsektorn under krisen.

Under corona-krisen har tech-aktierna lett de breda uppgångarna på världens börser och i främsta ledet har de riktiga jättarna som Amazon, Apple, Microsoft och Facebook gått.

Amazon har stigit över 50 procent sedan årsskiftet och har gjort den ofantligt rika grundaren och vd:n Jeff Bezos ännu rikare.

Men det är inte bara han som har kunnat räkna in vinster på börsuppgången efter krisen. Siffror som TT tagit fram visar att svenska sparare har shoppat amerikanska techjättar under krisen.

Hos Avanza har antalet ägare i Facebook ökat med 120 procent samtidigt som antalet ägare i Apple ökat med över 50 procent. Motsvarande siffror hos Nordnet ligger på 56 procent för Facebook och 31 procent för Apple.

"Techbolagen klarade oron på börsen bra och har sedan lett uppgången", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till TT.

"Det har blivit en god affär för småspararna, lite beroende på när de gick in i bolagen".

Förväntningarna inför bolagens delårsrapporter som kommer under torsdagskvällen är skyhöga men innan dess ska toppcheferna grillas av amerikanska politiker.

Som en del i en utredning om brott mot konkurrenslagarna ska nämligen Jeff Bezos, Amazon, Mark Zuckerberg, Facebook, Tim Cook, Apple och Sundar Pichai, Apple frågas ut i den amerikanska kongressen.

Bolagen misstänks för flera saker, bland annat utreds Facebook för köpen av Instagram och Whatsapp och Apple för hur de har hanterat sin marknadsplats Appstore (något som bland annat Spotifys Daniel Ek har varit upprörd över.)

Läs fler artiklar
LÄS MER