Se upp för börsens nya alkemister – kursrusningar utan substans

Storytel BHG Group e-handel
Se upp för börsens nya alkemister – kursrusningar utan substans

Från vänster: Jonas Tellander, Adam Schatz och Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell hissar varningsflagg för några digitala vinnaraktier.

Det finns inga gratisluncher på börsen, har jag lärt mig. 

Men kanske finns det plats för alkemister som skapar pengar av till synes ingenting. Eller rent av vanligt skräp?

Frågan infinner sig i alla fall hos mig efter att jag har studerat kursutvecklingen i e-handlaren BHG (tidigare Bygghemma) under måndagen. 

Strax innan börsen öppnade så presenterade BHG ett bud på lilleputt-bolaget Sleepo värt 56 miljoner kronor. 

Sleepo ingen stjärna

Sleepo, som säljer möbler på nätet, har verkligen inte rosat marknaden sedan de noterades på Spotlight för fyra år sedan. Bolaget har gått med förlust alla åren och omsättningen ligger nu på runt 100 miljoner kronor.

Ändå gjorde börsen vågen åt affären och värdet på BHG har i skrivande stund ökat med 750 miljoner kronor. Jo, du läste rätt. En insats på 56 miljoner kronor fick BHG:s sammanlagda värde att växa med 750 miljoner kronor.

Samma sak hände häromveckan då Storytel köpte Kitab sawti. Visst, det var verkligen ett spännande förvärv som Storytel-chefen Jonas Tellander sydde ihop. Kitab Sawti öppnade porten på riktigt för Storytel till de arabisktalande länderna där det finns en superpotential.

Men samtidigt – Kitab sawti har kämpat länge med att få fart på försäljningen och de senaste två åren har den bara uppgått till 3 miljoner kronor. Förlusterna summeras till dryga 40 miljoner kronor.

Börsen gav tummen upp

Fast det bekymrade inte aktiemarknaden nämnvärt. På bara några timmar ökade börsvärdet med 1,2 miljarder kronor trots att Storytel bara betalat cirka 100 miljoner kronor för Kitab Sawti.

För BHG:s vd Adam Schatz och Storytels Jonas Tellander är det såklart något av en drömsituation. Här kan vi verkligen snacka om värdeskapande. 

I alla fall på kort sikt. Men i långa loppet måste såklart värdena motiveras också i hårda försäljningssiffror och resultat. Just nu verkar börsen älska den här typen av förvärv men pendeln kan vända snabbt.

Då riskerar guldet åter bli till sand för börsens alkemister. Som investerare gäller det att lämna skeppet i god tid innan dess. Kanske redan idag?

Läs fler artiklar
LÄS MER