Därför är det tjuvarna som vinner mest på den digitala revolutionen

Därför är det tjuvarna som vinner mest på den digitala revolutionen

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör Viggo Cavling bjuder på sina bästa överlevnadstips i digitaliseringens tidevarv.

Hur ska stora börsföretag överleva den digitala revolutionen? Under Davos-veckan i januari gick Jacob “Jag har inget obegripligt smeknamn” Wallenberg ut i Dagens Industri och förklarade att läget är allvarligt. Om topp 100 på Stockholmsbörsem inte ser upp kommer de snabbt att bli förbipasserade av digitala innovatörer. Enligt en rapport som JW läst är den digitala strategin i många företag “oklar och förvirrad”.

Det är mot bakgrund av detta en ska se Sara Öhrvall i Investors styrelse och hennes gamla klasskamrat från Boden Stina Honkamaa Bergfors i IKEA:s och snart H&M:s styrelse. De ska få gubbarna med jaktgevär att fatta Fejjan, Insta och Pinterest. (En uppdatering i halvåret är INTE tillräckligt.)

Med vad händer egentligen på golvet och lite högre upp i dessa företag? Svaret är utbildning. Ett gäng killar och tjejer inklusive undertecknad med digital kompetens (ett glödande Twitter-konto) åker runt till företag och organisationer och håller föredrag, utbildningar och leder workshops. Nyligen berättade en kollega till mig om en övning hen gjort med ett gäng välbetalda experter inom sitt område. Alla på workshopen ville bli mer innovativa och möta det nya digitala med öppet sinne. Men när hen ställde frågan hur många av de välavlönade experterna i rummet som var beredd att gå ner i lön för att nå sina mål och bli mer digitala så var det ingen som räckte upp handen.

Alltså, om någon tror att digital förändring bara innebär bra saker så är det läge att tänka om. Experterna på min väns kurs har troligen bara två val: att gå ner i lön eller sluta jobba. Det gäller taxichaufförer och det gäller i ännu högre grad advokater och läkare. Jag som skrivande journalist har redan varit med om detta. Den här artikeln hade jag tjänat bra på för femton år sedan. Nu får jag knappt betalt alls. Men jag älskar att skriva och vill det sig väl så får jag ett föreläsningsuppdrag på den här texten och då går jag plus.

Så hur ska en då tänka för att inte gå under i den fjärde industriella revolutionen? Mitt bästa råd är att stjäla andras smarta idéer. Försök inte tänk ut något själv. Din unika idé har redan tänkts ut av någon annan på andra sidan jordklotet. Googla och se vad de gör, ta det bästa bästa och försök sedan att göra något ännu bättre. Den viktigaste insikten är att de stora elefanterna som Jacob Wallenberg försöker rädda kommer att gå under oavsett. Allt enligt devisen design och skönhet slår alltid tråkig teknik och ärvda pengar.

I övrigt kan jag berätta att handla mat på Coop fungerar bättre än Mathem. Och att HBO Nordic är bättre än Netflix. Snart kommer jag att lansera en dejtingtjänst som vars mål är att vara det nästbästa sättet att träffa en partner. Håll ut!

Läs fler artiklar
LÄS MER