Efter turbulensen - nu säljer Rocket internet av matsajter

Rocket Internet Just Eat
Efter turbulensen - nu säljer Rocket internet av matsajter

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konkurrenten Just Eat slukar fyra enheter för en dryg miljard kronor.

Det tyska riskkapitalbolaget Rocket internet, där familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik är storägare, har skakats internt den senaste tiden. Bakgrunden är att Kinneviks överhuvud Cristina Stenbeck och Rocket Internets vd Oliver Samwer haft olika åsikter om den framtida inriktningen.

I en granskning som det tyska magasinet Manager Magazin gjort beskrivs styrelsen i Rocket som ”rådlös, irriterad och ofta bara nödtorftigt informerad om beslutspunkter samt om vad det kapital som Oliver Samwer tar in ska användas till”. Dessutom har värderingen av Rocket Internets tillgångar ifrågasatts av den ansedda affärstidningen Financial Times.

På fredagsmorgonen meddelar det tyska riskkapitalbolaget nu att de säljer sina matleveranssajter i Spanien, Italien, Brasilien och Mexico. Köpeskillingen är 125 miljoner euro, motsvarande nästan 1,2 miljarder kronor. Köpare är konkurrenten Just Eat.

Rocket motiverar försäljningen med att sajterna inte är avgörande för kärnverksamheten och att man vill ”minska komplexiteten” i koncernen. Men det blir ingen bra affär för Rocket Internets aktieägare. Så sent som för ett år sedan betalade Rocket Internet 130 miljoner euro bara för de spanska och italienska enheterna som nu alltså säljs.

Läs fler artiklar
LÄS MER