Sök

Tink fortsätter sin förvärvsturné – slukar Instantor

Tink

Simon Edström, vd på Instantor och Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ny storaffär inom fintech.

Tink grundades av Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén 2012, då som en tjänst som hjälpte privatpersoner att hålla koll på sin ekonomi. Men gradvis har bolaget gjort om sin affärsmodell till att bli en plattform för open banking. 

Idag säljer bolaget, som har företag som Nordea, SEB och Paypal på ägarlistan (här kan du läsa mer om några av bolagets “hemliga” ägare), sin infrastruktur till banker och andra som vill hämta in data och genomföra betalningar. De utvecklar också tjänster för privatpersoner som bankerna kan erbjuda till sina kunder.

Nu genomför den svenska fintech-raketen ännu en storaffär. Bolaget köper upp svenska Instantor, vars affärsmodell går ut på att göra finansiella beslut enklare. Det handlar bland annat finansiell kunddata och lösningar som används som underlag vid kreditbedömningar av kunder. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Det här innebär att Instantor blir en del av Tink. 

Daniel Kjellén, vd och medgrundare av Tink, säger att han är imponerad av det Instantor åstadkommit. 

”Vi är exalterade över att kunna erbjuda Instantors marknadsledande produkter till alla våra konsumenter och ser nu fram emot att fortsätta investera i produktutveckling inom det området”, säger Daniel Kjellén. 

Simon Edström, vd på Instantor, säger att han är stolt över sitt team och övertygad om att det här är rätt väg framåt. 

”Tillsammans med Tink kommer vi att skapa en ännu starkare marknadsledare inom open banking”.

Någon köpesumma har inte förmedlats. 

I våras köpte Tink upp den spanska konkurrenten Eurobits Technologies för 170 miljoner kronor. Det bolaget omsatte 50 miljoner kronor under 2018. 

Instantor omsatte, som jämförelse, 41,4 miljoner kronor under förra året med ett minusresultat på runt 40.000 kronor. 

Läs mer