Oatly uppnår rekordvärdering när havresuccén tar in miljardbelopp

OatlyFoodtechmat

Foto: Press & TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det svenska havremjölksbolaget Oatly uppnår en rekordvärdering på 2 miljarder dollar i den senaste finansieringsrundan på 200 miljoner dollar, eller cirka 1,8 miljarder kronor.

Det rapporterar WSJ med hänvisning till källor.

Aktieposten på drygt 10 procent av bolaget säljs till ett konsortium lett av riskkapitalbolaget Blackstone. I konsortiumet ingår bland annat namnkunniga personer som Oprah Winfrey, Natalie Portman och förre Starbucks-chefen Howard Schultz.

Affären kommer utannonseras denna vecka, enligt källorna. Den ses som ett steg mot en möjlig börsnotering under de kommande 12 till 18 månaderna. Det snabbväxande bolaget kan också bli ett förvärvsmål för ett större matkonglomerat, skriver tidningen.

LÄS MER: Dokumenten om succébolaget läckte – läs de hetaste delarna

Enligt analysföretaget Nielsen så ökar havremjölk kraftigt i popularitet. Försäljningen i amerikanska butiker ökade nästan 300 procent på årsbasis, mätt under en period på 16 veckor som avslutades den 20 juni.

Oatly grundades på 90-talet och trädde in på den amerikanska marknaden för fyra år sedan. Försäljningen uppgick i fjol till drygt 200 miljoner dollar, en fördubbling mot föregående år. Bolaget väntar sig en liknande tillväxt detta år, enligt källor till WSJ.

Läs mer