Coolstuff släcker satsningen i Storbritannien – ställer om för ökad lönsamhet

Coolstuff e-handel
Coolstuff släcker satsningen i Storbritannien – ställer om för ökad lönsamhet

Kajsa Knapp och Christian Omander, grundare av Coolstuff. Foto: Sara Lindh.

Towe Boström

Reporter

Prylsajten tyngs inte under corona – men ändrar ändå taktik.

E-handelsföretaget Coolstuff har gjort sig kända för sitt stora utbud av roliga prylar. I dag är bolaget, som grundats av Christian Omander och Kajsa Knapp, verksamma i Skandinavien, Finland och Tyskland.

2018 blev dock ett hack i tillväxtkurvan. Då tappade bolaget i omsättning och landade tillslut på 190 miljoner kronor.

Nu presenterar Coolstuffs sitt bokslut för 2019, som visar att omsättningen har börjat stiga igen. Den landade i fjol på 212 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster landade på plus 586.000 kronor, att jämföra med den tidigare förlusten på 826.000 kronor. 

Medgrundaren Kajsa Knapp kommenterar resultatet över mejl och skriver att julhandeln blev svagare än förväntat, medan köpfesten Black Friday istället blev starkare än väntat.

“Vår marginal har försämrats under året, dels på grund av sämre valutakurser, dollar och norska kronan i vårt fall. Vi köper det mesta i dollar och vi säljer en hel del i norska kronan som varit svagare under året”, skriver Kajsa Knapp. 

Coolstuff konstaterar att marknaden blivit allt mer osäker med anledning av corona, men bolaget har ännu inte upplevt några negativa effekter till följd av krisen

Kajsa Knapp skriver att försäljningen i själva verkat gynnats av att folk stannar hemma och beställer roliga prylar, och hon tillägger att människor rent generellt valt e-handel till förmån för fysisk handel under krisen. 

“Vi har sett flera trender och beteendeförändringar, till exempel större efterfrågan på pussel och spel för mycket hemmasittande. Saker till trädgården och friluftsliv säljer också mer. Fler hemleveranser, högre konvertering och snittordervärde. Vi har haft tre riktigt starka månader nu i april, maj och juni”, skriver Kajsa Knapp.  

Lagt ned satsningen i Storbritannien 

I bokslutet framgår det att bolaget valt att lägga ned sin satsning i Storbritannien och den engelskspråkiga sajten har släckts. Under 2019 stod Storbritannien för runt 4 miljoner kronor av den totala omsättningen på 212 miljoner kronor. 

Kajsa Knapp kommenterar beslutet om att ge upp det som tidigare beskrivits som en större satsning.

“Den flög inte som vi ville, vi vill hellre satsa på våra lönsamma marknader men är glada att vi har provat och lärt oss massor. Vi var igång i 4 år och kom aldrig upp i så hög omsättning som förväntat.” 

Anledningen uppges bland annat vara högre kostnader för att driva trafik, då konkurrensen på marknaden är högre. 

“Och kommer man inte upp i tillräckligt stora volymer så äter frakten upp för stor del av kakan”, skriver medgrundaren.

I bokslutet framgår det vidare att Sverige fortsatt är den enskilt största marknaden med en omsättning på närmare 100 miljoner kronor. 

Ska bli mindre beroende av köpfester 

Coolstuff har påbörjat samt genomfört ett antal förändringar i syfte att öka lönsamheten och omsättningen. Det handlar bland annat om initiativ för att driva en jämnare försäljning över året och därmed bli mindre beroende av enskilda högtider.

“Under året har vi satsat på att fler och bredare produktkategorier för att inte vara för beroende av julhandeln och det har gått riktigt bra och det fortsätter vi jobba med”, säger Kajsa Knapp och fortsätter:

“Sista halvåret har vi framgångsrikt sänkt vårt lager vilket ökar lönsamheten, det arbetet fortsätter vi med närmaste året.”

 

Läs mer

Unik lista: E-handlarna (50 stycken!) som växte snabbast i Sverige 2020 – och stjärnorna som tappar mest

Cool Stuffs prylar poppar under pandemin – men Suezkanalen oroar

Black Friday slår nya rekord – men mindre ökning än väntat

Läs fler artiklar
LÄS MER