Hon rensade upp under corona – hittade miljoner i onödiga kostnader: “Storstädning”

Yubico Coronaviruset
Hon rensade upp under corona – hittade miljoner i onödiga kostnader: “Storstädning”

Stina Ehrensvärd, vd och grundare av Yubico. Foto: Tobias Blixt / Unsplash

Tobias Blixt

Reporter

Så hanterade Stina Ehrensvärds techsuccé Yubico corona-pandemin.

Det svenska techbolaget Yubico, med Stina och Jakob Ehrensvärd i spetsen, vill göra världen säkrare genom fysiska USB-nycklar som används för att göra inlogg till sajter och tjänster säkrare. Breakit var nyligen först med att rapportera om att AMF har investerat 300 miljoner kronor i bolaget –  och nu står Yubico redo att satsa inom en rad områden. 

Yubico har också varit ett av de bolag som sagt sig se ett uppsving under coronakrisen, men när pandemin först spred sig över världen tog även de ett steg tillbaka för att undersöka vilken påverkan den skulle få på verksamheten.

 Stina Ehrensvärd är medgrundare av Yubico:

"Först frös vi alla utgifter, för ingen visste vad som skulle hända. Sedan såg vi att det gick bra. Vi har flera kunder som har blivit tysta, bland annat inom resebranschen. Sedan har vi kunder som det har gått riktigt bra för. De stora tech- och cloud-företagen köper mer än någonsin i samband med att de behöver arbeta hemifrån”, säger hon.

Stina Ehrensvärd, som är en av talarna på Breakits digitala event Scaleup Week, berättar att bolaget kunde ha verksamheten igång under krisen då den snabbt klassades som samhällsviktig i USA. Yubico har även huvudkontoret och sin produktion i Sverige, något som har gjort det lättare att fortsätta arbetet under krisen.

Samtidigt valde bolaget att genomföra en rad åtgärder. Dels genom att se över verksamheten, dels genom att låta anställda arbeta hemifrån.

“Vi började direkt att kolla vilka kostnader vi inte behöver. Det var första gången i företagets historia som vi gick igenom alla utgifter. Det var miljoner i kostnader som vi kanske inte behövde. En sådan storstädning tror jag alla företag skulle må bra av ibland”, säger hon och fortsätter:

“Sedan tittade vi också på hela teamet: gör alla rätt sak idag och är så produktiva som de skulle kunna vara? Vi organiserade om en del då.”

Hur jobbar företagen i Silicon Valley idag?

“De flesta Silicon Valley-bolag har inte öppnat sina kontor ännu. De som har verksamhet igång på kontoren bygger jätteavancerade distansjobbs-kontor med detaljerad städning, masker och två meters avstånd från varandra. De anställda som arbetar på kontoret hos oss behöver inte anpassa sig så mycket eftersom att vi sågs som samhällskritiska.”

Hur fungerar det att arbeta hemma för er?

“Vi gjorde en undersökning hos alla våra anställda om hur de tyckte att det fungerade. På det hela har vi nog blivit mer produktiva av att jobba hemifrån. Så vi kommer att öppna upp för mer distansarbete även efter corona.”

“De som har haft det jobbigt är de med små barn eftersom att skolorna har varit stängda. Vi har inte heller krävt samma arbetsinsats av dem, vi måste låta folk klara sig och inte bränna ut sig.”

När återgår vi till att arbeta som vanligt igen?

“Jag tror inte att världen återgår som vanligt efter det här. Det här var det första experimentet om allt går att göra över internet. Vi kommer nog att tänka om kring kontor och processer där det går att jobba hemifrån.”

Stina Ehrensvärd är en av talarna på Scaleup Week 2020 – årets viktigaste event för dig som vill växa. Scaleup Week 2020 går av stapeln den 21–25 september och bland deltagarna återfinns flera av Sveriges främsta entreprenörer och vd:ar, exempelvis personerna bakom bolag som Memmo, Natural Cycles, New Wave Group, Neo4J, Yubico, Funnel, Acast – och många mer.  Läs mer och boka din biljett här!

Läs fler artiklar
LÄS MER